ApărareȘtiri

Un avion de vânătoare F-22 Raptor s-a prăbușit în Florida/Pilotul a supraviețuit

Avion F-22 (NORAD, Twitter)

Un avion de vânătoare de generația a cincea F-22 Raptor s-a prăbușit vineri în timpul unui “zbor de antrenament” în Florida, au anunțat Forțele Aeriene ale SUA, care au precizat că pilotul a reușit să se catapulteze și a fost internat în stare stabilă într-un spital, informează CNN.

Pilotul a fost transportat la un spital din incinta Bazei aeriene Eglin, potrivit Forțelor Aeriene.

“În prezent este în stare stabilă”, se arată în comunicat.

Accidentul s-a produs la aproximativ 19 kilometri nord-est de bază, iar Forțele Aeriene au comunicat că nu s-au înregistrat “victime sau daune civile din cauza accidentului”.

F-22 este considerat ca fiind unul dintre cele mai avansate avioane de vânătoare din lume.

Cu toate acestea, SUA au doar 185 de astfel avioane în dotare, conform informațiilor furnizate de Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

Fiecare aeronavă costă aproximativ 143 milioane de dolari, iar producția de avioane F-22 a încetat în 2011, Pentagonul concentrându-se pe dezvoltarea programului F-35 Joint Strike Fighter.

Spre deosebire de F-35, exportat în mai multe țări aliate ale SUA, Washingtonul a refuzat să permită exportul de aparate F-22.

Având în vedere numărul limitat de F-22, pierderea unei aeronave va avea un impact semnificativ.

Lockheed Martin a construit un număr total de 195 de aparate F-22, costul cumulat fiind de 67 de miliarde de dolari, sumă care nu include însă costurile cu îmbunătățirile aduse după producția aparatelor. Patru avioane au fost pierdute în urma unor accidente – în 2004, 2009, 2010 și 2020, iar alte șase au fost retrase din uz din cauza epuizării resursei de zbor. Un Raptor retras din uz a fost revitalizat în 2017 la cererea Forțelor Aeriene ale SUA pentru a servi ca avion de testare.