ApărareȘtiri

Un atac cibernetic israelian ar fi provocat o explozie masivă la un complex militar din Iran – surse

Sursa: eyerys.com

O explozie masivă produsă la finalul săptămânii trecute în zona unui obiectiv militar din apropierea Teheranului ar fi fost provocată de un atac cibernetic israelian, potrivit unui expert american, care citează surse din cadrul comunității de informații, potrivit publicațiilor Algemeiner Journal, Arab News și Israel Hayom.

Mai mulți oficiali din SUA și Israel neagă că cele două țări ar fi fost implicate.

La mai puțin de o săptămână după incidentul de la Parchin, o nouă explozie s-a produs joi în apropiere de complexul subteran Natanz, un centru esențial pentru programul atomic iranian.

Prima explozia, cea de la Parchin, a avut loc în primele ore ale zilei de 26 iunie, iar ministerul iranian al Apărării a declarat că explozia a fost provocată de scurgere de gaze într-o zonă civilă din apropierea complexului militar Parchin, la 30 de kilometri sud-est de Teheran. Potrivit autorităților iraniene, explozia nu a provocat victime.

Totuși, autoritățile nu au explicat de ce forțele militare au intervenit pentru a gestiona situația dacă incidentul s-a produs într-o zonă publică.

Complexul militar de la Parchin a fost folosit de Corpul Gărzilor Revoluției Islamice pentru testarea rachetelor balistice. Analiștii occidentali consideră că obiectivul cuprinde un vast complex de tuneluri subterane pentru testarea și fabricarea de rachete. Se crede că acest complex ar fi avut legătură cu proiectul nuclear iranian.

Fotografiile prin satelit publicate de Maxar Technologies indică faptul că o clădire din cadrul complexului militar Parchin a fost complet distrusă și se observă urme de pământ carbonizat în jurul ei.

Potrivit unui expert american, citat de publicația Arab News, consensul la nivelul comunității de informații din SUA pare să fie că explozia a fost provocată de o acțiune de sabotaj a Israelului.

“Cu toate că se mai produc accidente în industria militară și în domeniul apărării din Iran, consensul pare să fie că a fost un atac cibernetic al Israelului împotriva Iranului“, a declarat Dr. Theodore Karasik, consilier superior la firma de consultanță politică Gulf State Analytics din Washington.

“Războiul cibernetic în curs de desfășurarea între Iran și Israel nu este nou. Forțele cibernetice iraniene au atacat infrastructură israeliană în aprilie, în mod specific instalații de aprovizionare cu apă și de tratare a apelor uzate. Forțele cibernetice israeliene au ripostat luna următoare împotriva industriei militare și porturilor iraniene”, a explicat Karasik.

Expertul american a adăugat că “evenimentul este o continuare a virusului Stuxnex folosit în urmă cu 10 ani pentru a perturba și descuraja industria militară a Teheranului”.

Fabian Hinz, un cercetător la Centrul James Martin pentru Studii privind Neproliferarea din California, SUA, a declarat că explozia s-ar fi produs în incinta unei fabrici a grupului industrial Shahid Bakeri, unde sunt fabricate rachete cu combustibil solid.

Oficiali din cadrul serviciilor de informații din SUA și Israel au declarat însă marți că cele două țări nu au nicio legătură cu explozia din Iran.

Agenția israeliană de spionaj Mossad și unitatea de informații a Forțelor Armate din Israel (IDF) au transmis că analizează incidentul și nu au ajuns încă la o concluzie finală dacă a fost vorba de un accident sau un act de sabotaj. Însă mai mulți oficiali au insistat că Israelul nu este implicat, relatează publicația Haaretz.

Reprezentanții premierului Israelului și IDF a refuzat să comenteze subiectul, un răspuns standard pentru astfel de întrebări.

Mass-media iraniană a încercat să contracareze relatările privind un potențial sabotaj, afirmând că aceste zvonuri sunt generate de “mass-media ostilă” care vrea să portretizeze bazele militare iraniene ca fiind vulnerabile.

O nouă explozie s-a produs joi în apropiere de complexul subteran Natanz, unde există un centru de îmbogățire a uraniului. Deflagrația nu a afectat operațiunile centrului de îmbogățire a uraniului și nici nu s-au înregistrate scurgeri radioactive, declarat un purtător de cuvânt al autorităților iraniene.

Totuși, incidentul produs joi la Natanz pare să fi fost destul de serios încât directorul Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Ali Akbar Salehi, s-a deplasat la fața locului.

Momentan, nu există indicii care să sugereze că cele două incidente, produse în decurs de mai puțin de o săptămână, ar fi conectate.

Programele spațiale și balistice ale Iranului au fost afectate de o serie de explozii în ultimii ani. Cea mai notabilă s-a produs în anul 2011, atunci când o deflagrație la o bază militară de lângă Teheran a ucis 17 persoane, printre care și generalul Hassan Tehrani Moghaddam, unul dintre arhitecții programului balistic al Gărzilor Revoluției Islamice. Oficial, autoritățile au afirmat că ar fi fost un accident, însă există suspiciuni că agenția israeliană Mossad ar fi fost implicată.