ApărareȘtiri

UPDATE: Ultimele minute în Africa. Carpathian Pumas au sosit în România

Elicopter IAR-330 Puma (MApN)

Elicopterele detașamentului românesc Carpathian Pumas, care au participat la misiunea ONU din Mali, au părăsit țara africană și au revenit în România în cursul serii de sâmbătă, având peste 1250 de ore de zbor executate în cadrul misiunii MINUSMA, informează MApN.

Ministrul Apărării a relatat pe Facebook despre plecarea militarilor români din Mali: https://www.facebook.com/mapn.ro/posts/1860385010767407

https://www.facebook.com/ForteleAerieneRomane/posts/1827241680758543

În acestă perioadă, o echipă tehnică de șase persoane pregătește la Bamako redislocarea elicopterelor IAR-330 Puma L-RM, dezasamblând palele rotorului principal și anticuplu , stabilizatorul și butucul rotor portant, au informat Forțele Aeriene Române.

Transportul celor trei elicoptere către România se va face cu o aeronavă AN-124 pusă la dispoziție de ONU.

Cel de al patrulea elicopter, care a fost avariat în incidentul de la Douentza  a fost adus în țară cu o aeronavă C-17, pe 23 octombrie.

Detașamentul „Carpathian Pumas” a îndeplinit misiunile operaționale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienți), aproximativ 200 de misiuni de recunoaștere/cercetare și patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două dislocări rapide executate pentru sprijinul operațiilor ONU din alte sectoare, pe locațiile Mopti și Kidal.
În ultimul an, elicopterele românești IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1250 de ore de zbor în zona subsahariană, din care peste 200 pe timp de noapte, detașamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparabilă cu teritoriul României.
Sâmbătă, 31 octombrie, militarii care au făcut parte din cea de-a doua rotație a detașamentului „Carpathian Pumas” s-au întors în țară, repatrierea acestora fiind realizată în condițiile respectării tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2.