EnergieSiguranță alimentarăȘtiri

UE nu reușește să obțină sprijin unanim pentru ambițiosul plan de atingere a neutralității climatice până în 2050/ „Revoluția verde” se amână în Polonia

Sursa foto: mhinews.com

Liderii UE nu au reușit să aprobe în unanimitate obiectivul de transformare a Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, întrucât Varșovia a refuzat să accepte această țintă, astfel că Polonia a fost scutită temporar, comentează jurnaliștii de la organizația media Politico.

Polonia, țara cu cea mai rapidă creștere economică din UE în ultimii ani, dar care este dependentă de cărbune pentru asigurarea energiei, a refuzat să adere la obiectivul ambițios al Uniunii în plan climatic.

Însă, nedorind să admită un eșec – având în vedere că astfel de decizii ale Consiliului European trebuie să fie luate în unanimitate – șefii de stat și de guvern au aprobat obiectivul la nivelul general al Uniunii Europene, acordând în același timp o scutire Poloniei.

„Liderii UE au aprobat obiectivul de a face ca UE să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu Acordul de la Paris. Ei au subliniat că tranziția către neutralitatea climatică va genera oportunități importante pentru creștere economică, piețe, locuri de muncă și dezvoltare tehnologică. În această etapă, Polonia nu și-a putut lua angajamentul de a pune în aplicare obiectivul, motiv pentru care Consiliul European va reveni asupra acestei chestiuni în iunie 2020”, se arată într-un comunicat după reuniunea Consiliului European din 12-13 decembrie 2019.

Oficialii europeni au afirmat că decizia Consiliului obligă restul statelor UE să îndeplinească obiectivul de neutralitate climatică, chiar dacă Polonia este exceptată, de fapt, un astfel de scenariu ar putea, cel mai probabil, anula eforturile Blocului european din cauza costurilor suplimentare uriașe pe care restul țărilor ar trebui să le suporte și a dezavantajului pe care l-ar crea pentru industriile și companiile din aceste state, susțin jurnaliștii de la Politico.

În contextul nemulțumirilor venite dinspre unele țări din estul Blocului (Ungaria, Cehia), liderii UE au recunoscut că este necesar să se asigure securitatea energetică și să se respecte dreptul statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic și de a alege tehnologiile cele mai adecvate.

Unele țări au semnalat că folosesc energia nucleară ca parte a mixului lor energetic național, se mai arată în comunicatul Consiliului European.