EnergieȘtiri

UE, al treilea cel mai mare poluator din lume, în ciuda ambițiilor Europei privind combaterea schimbărilor climatice

Sursa: Carbon Project

Uniunea Europeană continuă să fie printre cei mai mari poluatori din lume, clasându-se pe locul al treilea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, după China și SUA, în pofida ambițiilor Europei de a deveni primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei.

Sursa: Global Carbon Project/Umbrela Strategică

Noi date, prezentate în decembrie 2019 de organizația Global Carbon Project, care monitorizează emisiile de gaze cu efect de seră, estimează că emisiile globale de CO2 provenite din arderea și procesarea combustibililor fosili vor fi cu 4% mai ridicate în 2019 față de 2015, anul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, și cu 62% mai mari față de anul 1990.

Cei mai mari cinci poluatori din lume au contribuie în 2018 la 64% din totalul emisiilor globale de dioxid de carbon (China 28%, Statele Unite 15%, UE 9%, India 7%, Rusia 5%).

Sursa:Global Carbon Project/Umbrela Strategică

UE și-a redus emisiile de CO2 cu 17% în ultimul deceniu, însă este în continuare al treilea cel mai mare poluator global, după SUA și China, dar depășind țări ca India și Rusia.

Este de remarcat că UE a fost singura dintre primii cinci poluatori care și-a redus emisiile de CO2 (-2%), în timp ce emisiile de dioxid de carbon ale Indiei au crescut cu 8% în aceeași perioadă. Pentru anul 2019 se estimează o scădere a emisiilor CO2 ale UE de 1,7%, față de o creștere medie globală de 0,5%.

Din punct de vedere al emisiilor de CO2 pe cap de locuitor, UE depășește media globală, însă stă mai bine la acest capitol decât SUA, Rusia, Japonia și China.

Consumul de cărbune a scăzut semnificativ în Europa în ultimii ani, dar declinul emisiilor de CO2 rezultate din utilizarea cărbunelui a fost compensat de sporirea emisiilor generate de gaze naturale și petrol.

Germania rămâne cel mai mare poluator din UE, dublu față de al doilea mare emițător de CO2 din Europa – Marea Britanie. Polonia, o țară dependentă de cărbune, a trecut de la al șaselea la al treilea cel mai mare poluator din UE, depășind Franța, Italia și Spania.

Sursa:Global Carbon Project/Umbrela Strategică

Astfel, experții consideră că progresele realizate de Europa rămân însă insuficiente.

„Este urgent să ne intensificăm eforturile de a rămâne cu mult sub obiectivul de 2°C fixate prin acordul de la Paris”, a declarat Philippe Ciais, cercetător la LSCE – Institutul Pierre Simon Laplace, în raportul Global Carbon Project pe anul 2019, citat de Euronews.

În mod grăitor, cel mai recent raport privind „Starea Mediului”, publicat pe 4 decembrie de Agenția Europeană de Mediu (AEM), a subliniat că, în lipsa unor acțiuni în următorii 10 ani pentru a soluționa rata alarmantă a pierderii biodiversității, impactul crescând al schimbărilor climatice și consumul excesiv de resurse naturale, UE nu își va atinge obiectivele stabilite pentru 2030 privind politicile de mediu.

Deși politicile europene în domeniul mediului și al climei au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de mediu în ultimele decenii, Europa nu înregistrează suficiente progrese, iar perspectivele pentru mediu în următorul deceniu nu sunt pozitive, potrivit raportului „Mediul european – situația actuală și perspective 2020”.

Raportul îndeamnă țările europene, liderii și factorii de decizie să profite de ocazie și să utilizeze următorul deceniu pentru a extinde și a accelera în mod radical acțiunile de reimpulsionare a Europei în scopul atingerii obiectivelor și țintelor în materie de politică de mediu pe termen mediu și mai lung, pentru a evita schimbări și daune ireversibile.

În ceea ce privește emisiile de CO2 per capita în 2018, România a fost una dintre țările europene cu cele mai reduse niveluri, apropiate de cele ale Suediei.

Astfel, potrivit datelor prezentate de Carbon Project, emisiile de CO2 ale României au fost de 3,80 tone per capita în anul 2018, la mică distanță de Suedia (4,03 tone/capita).

Sursa:BP Statistical Review of World Energy/Umbrela Strategică

Dintre vecinii României, cele mai mari emisii de CO2/capita le-au avut Serbia, cu 6,51 tone, și Bulgaria, cu 6,34 tone, iar cele mai mici, Moldova, cu 1,45 tone/capita. Ungaria a avut emisii de CO2 de 5,10 tone per capita, iar Ucriana de 5,04 tone, la egalitate cu Franța.

Emisiile Germaniei de CO2 s-au ridicat în 2018 la 9,15 tone per capita, ale Rusiei la 11,84 tone, iar ale Statelor Unite la 16,56 tone.

La nivel global, cele mai ridicate emisii de CO2 per capita au fost înregistrate în Qatar, de 37,97 tone, iar cele mai scăzute în Republica Democrată Congo, de doar 0,02 tone, iar media mondială a fost de 4,82 tone.

Notă: Acest articol a fost publicat inițial de Umbrela Strategică pe data de 11 decembrie 2019.