ApărareȘtiri

Ucrainenii au redus numărul de zboruri cu drone de atac Bayraktar în Donbass din cauza puternicei apărări aeriene rusești

Nava de patrulare rusească distrusă de o dronă Bayraktar (captură video Defence of Ukraine)

Puternica apărare aeriană rusească din regiunea Donbas limitează din ce în ce mai mult eficacitatea dronelor ucrainene, subminând o capacitate cheie a Ucrainei în război, se arată într-o analiză a think tank-ului Institute for the Study of War din SUA.

Forțele armate ucrainene au redus numărul de zboruri cu drone de atac Bayraktar în regiunea Donbass din cauza apărării aeriene rusești din această zonă, potrivit reporterului Jack Detsch de la publicația Foreign Policy, citând oficiali și militari ucraineni.

În aceste condiții, forțele ucrainene au redus operațiunile aeriene la 20 până la 30 de misiuni pe zi și se confruntă cu un deficit de aeronave disponibile.

Armata rusă acordă prioritate consolidării apărării aeriene în estul Ucrainei pentru a proteja sistemele de artilerie pe care se bazează forțele ruse pentru sparge liniile defensive ucrainene. Cu toate acestea, aeronavele și dronele ucrainene rămân active în alte zone, lovind cu succes ținte în regiunea Herson în ultima săptămână. De asemenea, dronele au fost folosite în operațiunile de atacare a navelor militare rusești în zona Insulei Șerpilor.

Oficialii ucraineni sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că și dronele de atac Grey Eagle, furnizate de SUA, vor fi doborâte de apărarea aeriană rusească deasupra Donbasului, afirmă analiștii de la institutul american.

Conflictul din Ucraina a demonstrat eficiența sistemelor aeriene fără pilot în ceea ce privește misiunile de recunoaștere, atac la sol și dirijarea artileriei. Forțele ucrainene au utilizat cu mare succes dronele Bayraktar TB2 de fabricație turcă.

De altfel, generalul James McConville, șeful Statului Major al Armatei SUA, a echivalat dronele cu dispozitivele explozive improvizate care au ucis numeroși militari americani în Irak și Afganistan.

Bayraktar TB2 este o dronă de atac de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) care poate fi echipată cu diverse tipuri de rachete aer-sol și muniție ghidată și neghidată, putând transporta o sarcină utilă de 150 de kilograme. Folosită intens în luptele din Siria, Irak, Azerbaidjan, Libia și Ucraina, drona s-a dovedit a fi o soluție utilă și ieftină capabilă să distrugă echipamente militare importante, cum ar fi sisteme antiaeriene sau de artilerie, vehicule blindate, chiar și tancuri.