ApărareImportant

Ucraina, loc special în declarația finală a summit-ului NATO de la Washington

Foto: nato.int

Regiunea Mării Negre și zona Balcanilor de Vest sunt menționate în declarația finală a summit-ului NATO de la Washington, un document în 38 de puncte, însușit de cele 32 de state membre ale Alianței. Declația finală are și 6 puncte referitoare la ”Angajamentul de asistență de securitate pe termen lung pentru Ucraina”.

NATO își reafirmă “sprijinul continuat pentru eforturile aliaţilor regionali îndreptate către susţinerea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii navigaţiei în regiunea Mării Negre, inclusiv, dacă este potrivit, prin intermediul Convenţiei de la Montreux din 1936”, se spune în declarație.

“Vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susţine reformele, pacea regională şi securitatea, şi a contracara influenţele maligne, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice din partea unor actori statali şi nestatali. Rămânem dedicaţi faţă de angajamentul continuu al NATO în Balcanii de Vest, inclusiv prin intermediul forţei NATO din Kosovo (KFOR)”, se subliniază în document.

  • ”Cel puțin” 40 de miliarde de euro în 2025 pentru Ucraina 

“Intenţionăm să eliberăm un pachet de bază de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru anul viitor, iar apoi să menţinem asistenţa de securitate la un nivel sustenabil, pentru ca Ucraina să câştige”,

Misiunea de asistență pentru securitate și instruire pentru Ucraina – NSATU – ” nu va face, conform legii internaţionale, ca NATO să fie parte a conflictului. Va susţine transformarea apărării Ucrainei şi a forţelor sale de securitate, permiţând continuarea integrării lor cu NATO”.

“Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit tot mai interoperabilă şi integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresul concret pe care Ucraina l-a făcut de la summitul de la Vilnius asupra reformelor democratice, economice şi de securitate necesare. În timp ce Ucraina continuă această muncă vitală, vom continua să o sprijinim pe drumul său ireversibil către integrarea deplină euroatlantică, care include calitatea de membru NATO”.

“Reafirmăm că vom fi în poziţia de a face o invitaţie Ucrainei să adere la Alianţă când aliaţii sunt de acord că toate condiţiile sunt îndeplinite. Deciziile summitului luate de NATO şi de Consiliul NATO-Ucraina, combinate cu activitatea în desfăşurare a aliaţilor, reprezintă o punte către aderarea Ucrainei la NATO”.