EnergieȘtiri

TurkStream, varianta sudică a Nord Stream 2, simbolul apropierii turco-ruse în plan geopolitic și adâncirea dependenței Europei de gazul rusesc

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, au inaugurat recent gazoductul TurkStream, simbol al apropierii dintre Ankara și Moscova, o alianță mai degrabă pragmatică, punctată de numeroase disensiuni. TurkStream, care alimentează Turcia cu gaz rusesc, va avea, de asemenea, un impact puternic asupra pieței energetice europene, riscând să adâncească dependența Europei de hidrocarburile provenite de la est, informează Euronews.

Cu o lungime de 910 kilometri, TurkStream, leagă orașele Anapa din Rusia și Kiyikoy din Turcia, trecând pe sub apele Marii Negre,

Pe lângă aprovizionarea Turciei, noul gazoduct va furniza gaz natural și țărilor din sud-estul Europei (Bulgaria, Serbia), cât și Ungaria și Slovacia.

Încă dinainte de inaugurarea simbolică, TurkStream a început deja de săptămâna trecută să furnizeze gaz Bulgariei.

Obiectiv: ocolirea Ucrainei, partenerul nedorit al Rusiei
Până acum, o mare parte din gazul rusesc destinat Europei a fost transportat prin conductele din Ucraina, însă relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat foarte mult de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și ca urmare a intervenției Moscovei în conflictul din estul Ucrainei.

În urma crizei dintre Kiev și Moscova, Rusia a căutat soluții pentru a livra gaz natural Europei ocolind Ucraina.

În același timp, țările europene au încercat să-și diversifice sursele de aprovizionare, dar Rusia rămâne principalul furnizor al continentului, livrând peste 40% din necesarul de gaz al Europei.

În special Germania, principala economie a Vechiului Continent, este dependentă de gazul venit de la est, cu până 75% din gazul importat provenind din Rusia. Olanda și Italia sunt alți clienți importanți ai gazului rusesc.

TurkStream: Simbolul unei relații pragmatice
Noua rută de transport a gazelor rusești a fost inaugurată, în mod oficial, miercuri, cu ocazia unei ceremonii la Istanbul, în prezența liderilor de la Ankara și Moscova.

După criza din 2015, provocată de doborârea unui avion de luptă rus de către forțele turce, Ankara și Moscova au reușit să aplaneze conflictul diplomatic dintre ele, dar disensiunile între cele două persistă în legătură cu o serie de chestiuni.

Alianța între Turcia și Rusia pare mai degrabă motivată de interese pragmatice, imediate, și este marcată de numeroase divergențe evidente în ceea ce privește conflictele din Siria și Libia, dar și privind anexarea regiunii Crimeea.