EnergieȘtiri

Turcia va trimite o nouă navă de explorare într-o zona din Marea Neagră unde a descoperit un imens zăcământ de gaze

Nava Fatih (Anadolu Agency)

Turcia va trimite o doua navă de explorare în Marea Neagră pentru lucrări de prospectare într-o zonă aflată în apropierea perimetrului Neptun Deep din apele teritoriale românești, a declarat duminică ministrul turc al energiei, Fatih Dönmez.

“Nava de cercetare Kanuni, care se pregătește pentru operațiune, va începe în curând să opereze în Marea Neagră pentru a sprijini nava Fatih”, a scris ministrul pe pagina sa de Twitter.

Pe 21 august, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia a descoperit un zăcământ imens de gaze naturale în Marea Neagră, în perimetrul Tuna-1 din apele teritoriale turcești. Potrivit liderul de la Ankara, zăcământul conține o cantitate estimată la 320 de miliarde de metri cubi de gaz natural, fiind astfel cea mai mare descoperire de acest fel din Marea Neagră.

Valoarea estimată a zăcământului de gaz natural descoperit recent de Turcia în vestul Mării Negre, în apropierea apelor maritime ale României și Bulgariei, se ridică la 80 de miliarde de dolari, a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Exploatarea zăcământului ar putea începe încă din anul 2023, a afirmat Erdoğan, subliniind că Turcia este hotărâtă să devină un exportator de energie.

Birol a explicat că este necesară o investiție de aproximativ 6 miliarde de dolari pentru a începe producția.

Pe lângă misiunile de explorare în Marea Neagră, Turcia caută în mod agresiv resurse naturale și în Marea Mediterană.

Prospecțiunile Turciei în largul Ciprului sunt criticate de majoritatea țărilor din regiune și de Uniunea Europeană, care califică aceste activități drept „ilegale”. Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „încălcarea” suveranității grecești și cipriote de către Turcia prin desfășurarea unor astfel de activități într-o zonă disputată.

Astfel, Turcia ar putea scăpa de dependența de gazul natural importat din Rusia, Iran și Azerbaidjan, pentru care țara a plătit 41 de miliarde de dolari în 2019.