ApărareȘtiri

Trump îl critică pe fostul căpitan al USS Theodore Roosevelt pentru vizita într-un port din Vietnam/Misiunea, ordonată de un amiral

Portavionul USS Theodore Roosevelt și nava de asalt USS America (US 7th Fleet)

Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat dur pe căpitanul Brett E. Crozier, fostul comandant al portavionului USS Theodore Roosevelt, în legătură cu faptul că a efectuat o vizită în portul Da Nang în contextul unei pandemii, deși misiunea a fost decisă de amiralul Philip Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA.

Crozier, care a fost demis săptămâna trecută după că a trimis un memoriu neclasificat privind situația alarmantă de la bordul navei din cauza pandemiei, a fost testat pozitiv cu coronavirus, potrivit unor apropiați ai căpitanului.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Navale din SUA a refuzat să comenteze starea lui Crozier.

Căpitanul Brett Crozier (US Navy)

Știrile despre diagnosticul lui Crozier sunt de natură să sporească scepticismul cu privire la modul în care autoritățile militare americane au gestionat focarul de COVID-19 de la bordul portavionului, relatează The New York Times.

Președintele Trump a declarat în weekend că susține în totalitate decizia demiterii lui Crozier, adăugând “Nu am luat eu decizia”.

“Am considerat că a fost groaznic ce a făcut, să scrie o scrisoare. Adică, nu este la un curs de literatura. Este căpitanul unei nave masive, cu propulsie nucleară. Nu ar trebui să se exprime astfel într-o scrisoare”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Președintele l-a criticat, de asemenea, pe Crozier pentru vizita în portul Da Nang, Vietnam, efectuată de portavionul USS Theodore Roosevelt la începutul lunii martie.

“Poate că nu faci asta în mijlocul unei pandemii”, a spus Trump. “Istoria ar spune că nu trebuie neapărat să oprești și îi lași pe marinari să debarce”, a completat liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, într-o conferință de presă pe 24 martie, amiralul Michael Gilday, șeful Operațiunilor Navale, explica că decizia de a efectua o vizită în portul Da Nang din Vietnam a fost o “decizie foarte informată cu privire la riscuri” luată de amiralul Philip Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, relatează site-ul Politico.

Pandemia de coronavirus s-a răspândit la bordul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt, aflat în carantină în Guam, în Pacific, astfel că, în urma unui apel emoționant al căpitanului navei, autoritățile americane au evacuat în cele din urmă echipajul, însă aproximativ 1.000 de militari rămân la bord pentru a menține vasul în stare de funcționare. Până în duminică au fost confirmate peste 150 de cazuri de coronavirus în rândul membrilor echipajului.

“Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acționăm acum, nu vom reuși să avem grijă în mod corespunzător de bunul nostru cel mai de preț – Marinarii noștri”, a afirmat Crozier într-un memoriu trimis liderilor Marinei SUA, în contextul în care oficialii americani au semnalat inițial că nu intenționează să evacueze nava.

Crozier a conchis că “păstrarea a peste 4.000 de tineri bărbați și femei la bord este un risc inutil și încalcă încrederea acelor marinari aflați în grija noastră”.

Memoriul căpitanului a ajuns în presă, fiind publicat de San Francisco Chronicle, un cotidian din orașul natal al lui Crozier.

După demiterea sa, Crozier a fost ovaționat de echipajul navei USS Theodore Roosevelt, potrivit înregistrărilor postate pe rețelele de socializare.

Mai mult, decizia de demitere a căpitanului a fost criticată de numeroși politicieni, dar și de foști ofițeri.