Apărare

Trilaterala de securitate Polonia-România-Turcia, ”întâlnirea de la Chicago” devenită instrument de coordonare în cadrul NATO

Foto: MAE (Bogdan Aurescu și Mevlüt Çavuşoğlu)

Reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din Polonia, România și Turcia se desfășoară la București, în perioada 22-23 aprilie, cu participarea în premieră a miniștrilor de Externe din Georgia și Ucraina.

SUA, care au fost consultate, au încurajat inițiativa. De altfel, prima reuniune a Trilateralei a avut loc în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago, la inițiativa României, la nivel de secretar de stat din ministerele de externe ale celor trei state. Paternitatea formatului aparține actualului șef al diplomației, Bogdan Aurescu, la acel moment secretar de stat pentru afaceri strategice

La momentul aprilie 2021, practic, Bucureștii sunt gazda unui mini-summit regional, cu participarea a cinci miniștri de Externe, care are loc într-un context tensionat

După momentul de debut al Trilateralei, nivelul de participare  a fost ridicat în anul 2016 la cel de ministru de Externe, de atunci având loc șapte întrevederi. În 2020, din cauza pandemiei, reuniunea a avut loc în sistem VTC, la 28 aprilie.

Prezența Turciei în cadrul Trilateralei este cu mare relevanță, ținând cont de necesitatea menținerii Turciei în contact direct cu interesele și valorile occidentale și euroatlantice, pe un traseu predictibil, al cooperării și dialogului. Iar, Trilaterala poate fi un instrument util în acest sens.

Turcia este un membru major al NATO, poziționările și acțiunile sale influențând în mod decisiv stabilitatea și echilibrul regional, dar și primul partener economic al României din afara Uniunii Europene.

Reuniunea începe oficial vineri prin sesiunea plenară, cu prezența fizică la București a  ministrul de Externe polonez, Zbigniew Rau și a ministrului de Externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

Miniștrii vor discuta, printre altele, evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre și, în acest context, necesitatea consolidării pe mai departe a posturii NATO de descurajare și apărare, precum și întăririi rezilienței, follow-up-ul la rezultatele reuniunilor recente ale miniștrilor aliați din 2021 și vor evidenția susținerea pentru procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către secretarul general Jens Stoltenberg.

Va fi scoasă în evidență  necesitatea întăririi rezilienței, susținerea politicii de extindere a Alianței și necesitatea sprijinirii partenerilor din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest.

Temele de discuție de interes deosebit sunt în continuare participarea reciprocă la structurile multinaţionale NATO găzduite de cele trei state, implementarea deciziilor Aliate, cu accent din perspectiva noastră pe pachetul de măsuri la Marea Neagră, convenit la nivelul NATO.

De asemenea, va fi subliniată importanța deosebită acordată de cele trei state relației transatlantice.

La finalul încheierii consultărilor trilaterale, cei trei miniștri de externe vor susține declarații comune de presă.

Pe 23 aprilie, după segmentul plenar, se desfășoară un format extins al Trilateralei, cu participarea celor doi miniștri de Externe din Ucraina și Georgia, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani.

Dialogul dintre cei trei aliați și cei doi parteneri NATO se va axa pe situația de securitate din regiune și cooperarea cu NATO.

Un obiectiv aparte va fi identificarea acelor acțiuni pe care le pot derula România, Polonia și Turcia împreună pentru avansarea apropierii Georgiei și Ucrainei de structurile euroatlantice, în linia angajamentelor asumate de toate părțile implicate.

Discuţia în format trei plus doi va fi un moment potrivit de reafirmare a sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state, în cadrul frontierelor recunoscute internațional ale acestora.

Pe lângă discuţiile în format trilateral și cele 3 plus 2 , ministrul de Externe Bogdan Aurescu va avea și întrevederi bilaterale cu fiecare dintre cei 4 omologi pe care îi găzduiește la Bucureşti.

În cei nouă ani de existență, formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia a evoluat semnificativ, atât în ceea ce privește nivelul de participare, importanța acordată formatului de către statele participante, cât și în privința complexității temelor abordate.

De la un forum pentru schimbul de vederi pe teme de securitate, relevante pentru Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, Trilaterala a devenit un instrument deosebit de util, care contribuie activ la coordonarea pozițiilor celor trei state în cadrul NATO, dar și în ceea ce privește acțiunea comună a celor trei aliați în raport cu partenerii din vecinătate.