• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Toate instituțiile din apărarea și securitatea națională vor avea planuri de recrutare-încorporare pentru serviciul militar obligatoriu

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

  Toate instituțiile cu atribuții în apărarea și securitatea națională vor elabora planuri anuale de recrutare – încorporare în vederea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, prevede un proiect de Lege  pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

  Inițiatorul proiectului este MApN, actul normativ fiind inclus atât în lista prioriăților legislative ale guvernului pentu prima sesiune parlamentară din acest an, cât și în programul legislativ al guvernului pentru 2023.  Memorandumul pentu programul legislativ a fost aprobat în ședința de guvern din 31 ianuarie., tot atunci fiind prezentată și nota cu prioritățile legislative ale Palatului Victoria.

  Termenul propus de prezentare al proiectului de lege în ședința de guvern este luna martie și cel propus de finalizare a procedurii legislative este luna iunie.

  -Se reglementează formele în care cetățenii români își exercită dreptul și obligația de a apăra țara.
  – Va fi elaborat Planul anual de recrutare – încorporare în vederea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, pentru toate instituțiile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.
  – Studenții din instituțiile civile de învățământ superior, școlarizați pentru nevoile instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, îndeplinesc serviciul militar activ.
  – Se introduce conceptul de militar voluntar în termen în structurile aparținând Ministerului Apărării Naționale.
  – Pe timpul stării de urgență și a stării de asediu, forțele destinate apărării se completează cu resurse umane conform organizării la război.
  – Se creează cadrul legal pentru recunoașterea executării serviciului militar de către cetățenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.
  – La încheierea activității, cetățenii români care au avut calitatea de polițist sau polițist de penitenciar, vor fi incluși în categoria de rezerviști, potrivit organizării la război a structurilor din cadrul Poliției Române și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

  În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acesteia, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus pe timp de pace s-a suspendat de la  1 ianuarie 2007 și s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat

  Conform Legii 395/2005, executarea serviciului militar obligatoriu (respectiv activarea sa, reluarea încorporărilor se face pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

  Te-ar mai putea interesa

  MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea procedurilor în cinci programe de înzestrare România și alte 17 state au semnat un acord pentru achiziționarea în comun de muniții Marina militară caută operatorii pentru Forțele Speciale navale

  Ultimele știri

  Legea care modifică termenii pensiilor de serviciu a rămas blocată la comisiile din Senat, aprobarea tacită se aproprie rapid Desfășurare de forțe pe Dunăre și Marea Neagră: peste 3000 de militari, 32 de nave, 14 avioane, 15 ambarcațiuni rapide MBDA vrea să recruteze peste 2.000 de angajați în 2023 în contextul unei creșteri masive a comenzilor de armament