Cumpărarea de echipamente militare din spațiul extra-UE este o opțiune care nu trebuie exclusă, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele UE, care a avut loc la Bruxelles, în 30-31 ianuarie.
”În ceea ce privește proiectul achizițiilor în comun la nivelul UE, de la industria europeană de apărare, putem susține că acesta este împărtășit de către statele europene. Credem însă că opțiunea de a achiziționa echipament și din afara spațiului european, în funcție de cerințele operaționale, nu trebuie exclusă. Obiectivul nostru principal rămâne indiscutabil dezvoltarea industriei de profil din România. Din acest punct de vedere, MApN va rămâne în continuare, în calitate de beneficiar, în relație strânsă cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”, a declarat ministrul, citat într-un comunicat al MApN.
La întălnire, miniștrii au au subliniat necesitatea dezvoltării capacității de producție în domeniul apărării, în vederea creșterii rezilienței și întăririi securității.
Ministrul Tîlvăr a pledat pentru ”dezvoltarea Bazei industriale tehnologice și de apărare europene într-o manieră echilibrată geografic, subliniind importanța dezvoltării unor noi linii de producție în Europa de Est” și a evidențiat ”necesitatea cooperării cu NATO în vederea valorificării sinergiilor, reducerii dependențelor strategice și adaptarea bazei industriale la ritmul alert al inovației tehnologice”.
Agenda reuniunii a inclus discuții despre sprijinul UE pentru Ucraina, consolidarea capacității de răspuns a UE în domeniul apărării și eforturile operaționale ale UE din Sahel, Golful Guineei și Marea Roșie.
Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. La reuniune a participat și Comisarul European pentru piața internă, Thierry Breton.