În lumea în continuă evoluție a aviației militare, piloții au nevoie de echipamente de ultimă generație care să le prezinte într-un mod cât mai facil toate informațiile esențiale pentru îndeplinirea cu succes a misiunii, permițându-le astfel să se concentreze pe luarea deciziilor.
O astfel de piesă revoluționară de tehnologie este sistemul de afișaj integrat pe casca piloților militari (HMD), care prezintă informațiile pe un ecran integrat în viziera căștii de zbor, permițând pilotului să țintească prin simpla îndreptare a privirii către țintă. În condițiile în care Forțele Aeriene Române continuă să-și modernizeze flota de F-16, un sistem HMD ar oferi un plus de performanță piloților români.
Un astfel de sistem HMD a fost prezentat recent in Romania compania Thales la Black Sea Defense, Aerospace and Security (BSDA).
Cu această ocazie, Umbrela Strategică a discutat cu reprezentanții Thales despre Scorpion, un sistem R4 de afișaj monocular montat pe casca de zbor (HMD), cu capacități de realitate augmentată, care dispune de un afișaj complet color, oferind pilotului datele necesare de la senzori, cât și posibilitatea de urmarii concomitent țintele, în timp real.
Această tehnologie permite piloților să desemneze rapid și precis țintele, practic pilotul poate ținti prin simpla îndreptare a privirii către țintă.
Un oficial Thales ne-a explicat :„Lucrul cel mai interesant despre Scorpion este că avem un sistem de urmarire a tintei foarte de bun. Există trei lucruri care ne ajuta sa indeplinim asta. Unu, oferă siguranță prin integrarea în carcasa căștii de zbor. Doi, oferă un afișaj complet color cu simboluri. Și trei, prin urmărirea miscarii capului, deoarece avionul trebuie să știe exact unde te uiți.”
Reprezentantul companiei franceze a precizat ca una dintre caracteristicile unice ale sistemului este aceea ca “poți privi și trage, ceea ce se numeste look and shoot”
Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale căștii Scorpion este versatilitatea sa. Casca folosește același afișaj atât pentru operațiunile pe timpul zilei, cât și pentru cele de noapte, afișând chiar simboluri color atunci când pilotul poartă ochelari de vedere nocturnă. Această caracteristică permite utilizarea neîntreruptă a sistemului, asigurând că piloții își pot menține eficacitatea operațională indiferent de momentul zilei sau de condițiile de iluminare.
În plus, sistemul Scorpion folosește tehnologia Light Optical Element (LOE), care permite citirea informațiilor în orice condiții meteorologice. Această adaptabilitate este crucială pentru piloții care operează în medii diverse și solicitante, de la căldura toridă a deșertului până la temperaturile scăzute de la altitudini mari.
Scorpion nu este un simplu concept sau prototip; este o tehnologie dovedită care a fost deja adoptată de numeroase forțe militare din întreaga lume.
Sistemul de la Thales echipează în prezent peste 700 de platforme, inclusiv F-16 Fighting Falcon, Fairchild A-10 Thunderbolt II, F/A-18C Hornet, Lockheed AC-130, F-5 și diverse tipuri de elicoptere, cum ar fi Airbus H-135M, H-145M, H225M, MD-530G Block II (BII) și KAI LAH Korea. Cel mai recent, Forțele Aeriene Franceze au selectat casca Scorpion pentru a-și echipa avioanele de luptă Rafale.
Reprezentantul Thales a evidențiat originile sistemului, afirmând: “Acest produs a fost dezvoltat în mare parte pentru că Garda Nationala a SUA dorea ceva diferit. Il utilizam pe toate F-16-urile Garzii Nationale, toate F-16-urile de rezervă și A-10-urile. Si Forțele Aeriene Belgiene il folosesc”.
Unul dintre cele mai atractive aspecte ale sistemului Scorpion pentru potențialii cumpărători este procesul de achiziție simplificat. Sistemul HMD de la Thales este vândut prin intermediul Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA). „Prețurile sunt deja stabilite, datele de livrare stabilite, deci nu trebuie să negociem”, astfel ca s-ar evita un proces de achizitie indelungat, a precizat oficialul.
Acest proces de achiziție simplificat ar putea fi deosebit de atractiv pentru Forțele Aeriene Române, deoarece ar permite o achiziție rapidă și eficientă a căștilor Scorpion, în cazul în care ar decide să achizitioneze această tehnologie pentru piloții de F-16.
În cadrul expozitiei de luna trecută, compania Thales a prezentat și TACTICOS, un sistem de management al luptei pentru nave militare, la a cărui dezvoltare participă și inginerii de la subsidara din România; radarul 4D de supraveghere aeriană și de suprafață, cu o raza de actiune de pana la 280 de kilometri; dar si o serie de solutii pentru lupta antisubmarin.