ApărareInfrastructurăȘtiri

Teheranul anunță că se pregătește să lanseze doi sateliți/ Programul spațial iranian s-a confruntat cu numeroase eșecuri în 2019

Sursa: de.irna.ir

Regimul din Iran a anunțat că doi noi sateliți au trecut de testele preliminare și vor transportați la centrul spațial “Imam Khomeini” (la 240 de km sud-est de Teheran) pentru a fi lansați pe orbită.

Ministrul iranian al Telecomunicațiilor a salutat acest moment, spunând că este “un important pas înainte pentru cercetare”, a transmis Associated Press.

Teheranul nu a anunțat data exactă a lansării sateliților, dar de multe ori acest tip de evenimente sunt programate să coincidă cu sărbătorile naționale. De altfel, Iranul urmează să sărbătorească a 41-a aniversare a Revoluției Islamice în februarie.

Conform mass-mediei iraniene, cei doi sateliți Zafar sunt echipați cu câte 4 camere de înaltă rezoluție, și vor fi folosiți pentru a monitoriza și transmite date privind resursele naturale, agricultura și mediul.

Autoritățile din Iran susțin că programul satelitar, ca și programul nuclear, are scopul de a impulsiona cercetarea științifică și alte activități din sectorul civil, dar SUA și alte țări occidentale continuă să aibe suspiciuni, deoarece tehnologia respectivă poate fi folosită pentru dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune.

Iranul a încercat fără succes să lanseze sateliți pe orbită în ianuarie și februarie 2019. În august, o rachetă a explodat în timpul unei lansări de probă, un incident asupra căruia autoritățile din Iran au păstrat tăcerea până în momentul difuzării de imagini din satelit.

Într-un incident separat, în februarie, trei cercetători au murit într-un incendiu la centrul spațial.