Tbilisi acuză Rusia de executarea unui atac cibernetic masiv ce a “paralizat” activitatea a mii de site-uri din Georgia
Administrația de la Tbilisi, susținută SUA şi Marea Britanie, a acuzat GRU, serviciul de spionaj al forțelor militare ruse, că a orchestrat un atac cibernetic masiv în anul 2019, ce a “paralizat” activitatea a mii de site-uri şi a perturbat emisia televiziunii naţionale georgiene, informează publicația The New York.
Până la 15.000 de site-uri de stat sau private au fost atacate hackeri necunoscuți pe 28 octombrie, care au vandalizat site-urile afișând o imagine a fostului președinte georgian Mihail Saakaşvili.
Ministerul de Externe al Georgiei a comunicat că autoritățile de la Tbilisi au ajuns concluzia că atacul cibernetic a fost planificat și executat de armata rusă.
Atacul avea drept scop “să prejudicieze cetăţeni georgieni şi structuri guvernamentale, perturbând şi paralizând activitatea diverselor organisme, cauzând anxietate în rândul publicului”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Tbilisi, Vladimer Konstantinidi.
Ministerul de Externe de la Moscova a negat acuzațiile. “Rusia nu a plănuit și nu intenționează să intervină în niciun fel în afacerile interne ale Georgiei”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, citat de agenția de știri RIA.
“Campania de atacuri cibernetice periculoase şi flagrante, efectuată de GRU împotriva Georgiei, o naţiune suverană şi independentă, este total inacceptabilă”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.
La rândul său, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că atacul “a afectat direct populația din Georgia”.
Marea Britanie și Statele Unite au precizat că atacul unității 74455 din cadrul serviciului de informații militare din Rusia (GRU. Până la alte 12 țări sunt așteptate să emită declarații similare în sprijinul Georgiei, au afirmat oficialii occidentali.
Țările occidentale au acuzat GRU că ar fi orchestrat o serie de atacuri cibernetice distructive în ultimii ani, inclusiv cu scopul de a influența procesul electoral din alte țări, lucru negat vehement de Moscova.