• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Țările democratice, șocate de violențele politice de la Capitoliu. Rusia și China jubilează

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  Lumea democratică a privit uluită imaginile cu violențele politice de la Capitoliu, sediul Congresului SUA, în timp ce țări autoritare, precum Rusia și China, au profitat de moment pentru a critica și ridiculiza Statele Unite.

  Tulburările de la Washington – unde sute de susținători ai președintelui în exercițiu Donald Trump au pătruns cu forța în Congres pentru a bloca transferul de putere – a fost exploatată de propaganda din China, unde Hua Chunying, reprezentant al Ministerul de Externe de la Beijing, a comparat violențele politice din SUA cu manifestațiile din Hong Kong, unde zeci de mii de oameni au ieșit în repetate rânduri pe străzi considerând că regimul comunist de la Beijing încearcă să erodeze democrația și autonomia locală.

  „Când s-au întâmplat lucruri similare în Hong Kong, unii americani și presa americană au reacționat diferit”, a declarat Hua Chunying, făcând referire la incidentele din iulie 2019, când demonstranții au vandalizat sediul legislativului de la Hong Kong, relatează Financial Times.

  Pe rețelele de socializare, Liga Tineretului Partidului Comunist Chinez a postat o fotografie cu susținătorii lui Trump în jurul Capitoliului și a numit-o o „capodoperă globală” – o aparentă referire la comentariul făcut anul trecut de președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a afirmat despre imaginile cu o manifestație majoră la Hong Kong că reprezintă „o priveliște frumoasă”.

  La rândul său, Dmitri Polianski, primul adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a profitat de situație pentru a acuza SUA de ipocrizie. „De ce asaltul protestatarilor de la Capitoliul este numit «terorism intern», iar evenimente similare și mult mai sângeroase de la Kiev din 2014 reprezintă «revoluția demnității»?”, a afirmat oficialul rus pe Twitter.

  De asemenea, Turcia, care în ultimii ani a fost ținta criticilor în legătura cu abuzurile la adresa drepturilor omului, și-a manifestat îngrijorarea față de violențele politice de la Washington și a cerut „tuturor părților din SUA să dea dovadă de reținere și bun simț”.

  Iar în Venezuela, care de o jumătate de deceniu se confruntă cu o criză politică și socială profundă,  a condamnat „polarizarea politică și spirala violenței care reflectă criza politică și socială profundă cu care se confruntă în prezent Statele Unite”.

  Lumea democratică a reacționat cu îngrijorare, avertizând că violențele politice din cea mai puternică democrație a lumii reprezintă o lovitură pentru toate democrațiile și un cadou pentru liderii autocrați.

  Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat într-un video pe Twitter că: „Atunci când, într-una dintre cele mai vechi democrații din lume, susținătorii unui președinte în exercițiu iau armele pentru a contesta rezultatele legitime ale alegerilor, o idee universală – ‘o persoană, un vot’ – este subminată”.

  Premierul britanic Boris Johnson a calificat drept „rușinoase” violențele politice din SUA, informează The Washington Post.

  Nicola Sturgeon, prim-ministrul al Scoției, a descris situația ca fiind „absolut îngrozitoare” și a cerut „solidaritate cu cei … de partea democrației și a transferului pașnic și constituțional de putere.”

  „Inamicii democrației vor fi fericiți să vadă aceste imagini incredibile de la Washington. Cuvintele agitate se transformă în acte violente – pe treptele Reichstagului, iar acum în Capitoliu”, a scris ministrul german de externe Heiko Maas pe Twitter, referindu-se la protestatarii de extremă dreapta care au luat cu asalt clădirea istorică a Parlamentului german în luna august. „Disprețul față de instituțiile democratice este devastator”.

  Premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat speranța că „instituțiile democratice americane sunt puternice și sperăm că totul va reveni la normal în scurt timp”.

  Te-ar mai putea interesa

  Promisiunile ministrului Ciucă privind drepturile militarilor activi și în rezervă valorează ”exact nimic” Generalul Wheeler: România trebuie să-și sporescă activitatea de contrainformații după decizia privind Centrul Cyber al UE Poliția de Frontieră Română se echipează cu aproximativ 3.000 de camere portabile Motorola VB400

  Ultimele știri

  Bitcoin, fluctuații probabile de 20-25 la sută și ispita de a vinde Specialiști în comunicații-informatică și ofițeri de stat major români participă la o misiune în Irak Discuții între US Navy și US Army pe tema sistemelor Aegis Ashore din România și Polonia