ApărareOpinii

Tancuri ușoare pentru armata română?

Tanc Sabrah, prezentat cu ocazia vizitei Ministrului român al Apărării la sediul Elbit (FOTO: Twitter)

Mai mulți oficiali români au vorbit în ultimele luni despre planurile MApN de a achiziționa noi mașini de luptă pentru infanterie și tancuri moderne. Coincidență sau nu, în cursul unei vizite în Israel în luna septembrie, ministrului român al Apărării i-a fost prezentat un blindat ASCOD, dezvoltat de GDELS, echipat un tun calibrul 105 mm montat pe o turelă de la Elbit Systems.

Designul modular al platformei ASCOD permite dezvoltarea de variante cu diverse roluri, de la tancuri ușoare sau medii la mașini de luptă pentru infanterie, ori transportoare pe șenile și diverse vehicule specializate. Platforma poate fi echipată cu o varietate de turele de la diverși producători, putând fi înarmată cu tunuri de la calibrul 25 mm la 120 mm, obuziere de 155 mm, ori lansatoare de rachete antitanc ghidate. De asemenea, vehiculele pot transporta până la 11 persoane, indiferent de turelă.

Blindate dezvoltate pe baza platformei ASCOD (Austrian Spanish Cooperation Development) mai sunt utilizate de alte trei țări, toate din Europa: Austria (vehicule cunoscute drept Ulan), Spania (Pizarro) și Marea Britanie (Ajax).

Printre variantele dezvoltate se numără și ASCOD LT, un tanc ușor echipat cu tun de 105 mm sau de 120 mm, care poate oferi suport tancurilor mai grele ori poate acționa în zonele accidentate unde tancurile grele întâmpină dificultăți.

Un astfel de tanc ușor a fost prezentat în luna septembrie și ministrului român al Apărării – în acel moment Vasile Dîncu, în cursul vizitei sale la sediul central al grupului Elbit Systems, în Haifa, Israel.

De altfel, luna trecută, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției generale pentru armamente, a confirmat la emisiunea Pro Patria că MApN-ul vrea să achiziționeze obuziere autopropulsate și noi mașini de luptă ale infanteriei.

Surse din industria apărării ne-au confirmat că autoritățile române analizează diferite opțiuni pentru înlocuirea blindatelor MLI-84, variantă autohtonă a blindatelor sovietice BMP-1, fiind analizată inclusiv posibilitatea achiziției unui lot de vehicule blindate echipate cu tunuri de 105 mm.

Potrivit surselor menționate anterior, printre soluțiile studiate pentru înlocuirea MLI-84 se numără și Redback IFV, un vehicul blindat dezvoltat de sud-coreeni de la Hanwha Defense, care a învins gigantul german Reinmetall în competiția din Australia pentru noua mașină de luptă a infanteriei. Hanwha propune Redback IFV și polonezilor, care deja au cumpărat tancuri și obuziere autopropulsate de la sud-coreeni.

Potrivit datelor din ediția pe 2021 a raportului The Military Balance, arrmata română dispune de 41 MLI-84 (armament principal fiind o mitralieră antiaeriană DŞK de calibrul 12,7 mm și rachete antitanc ghidate) și 101 MLI-84M Jderul, varianta modernizată echipată cu un tun automat Oerlikon KBA-07 de cal. 25mm, în locul mitralierei DȘK. plus rachete antitanc ghidate Spike.

Dar pe lângă înlocuirea MLI, generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a semnalat recent că armata română urmează să fie echipată cu tancuri moderne, fără să precizeze ce modele de blindate sunt analizate.

„Există în programul pe termen mediu și lung al Armatei României și un program de înzestrare cu tancuri. Va veni și rândul lor. Nu pot intra în detalii, programul este în analiză și în fundamentare și va intra în anul următor”, a declarat Spînu la TVR, cu ocazia paradei de Ziua Națională.

Cel mai probabil, MApN va avea de ales între tancurile nemțești Leopard 2 și cele americane Abrams, de la General Dynamics Land Systems, companie care produce blindate Piranha V la Uzina Mecanică București (UMB). Pe listă ar putea apărea și un alt treilea competitor surpriză: K2 Black Panther de la compania sud-coreeană Hyundai Rotem, care anul acesta a reușit să câștige un contract consistent pentru livrarea de tancuri K2 și obuziere autopropulsate K9A1 către Polonia.

Însă, momentan, armata română dispune de 220 de tancuri T-55AM de producție sovietică, 103 TR-85 (dezvoltat de România, având la bază tancul sovietic T-55) și 54 TR-85 M1 (varianta modernizată a TR-85).

De altfel, cel mai performant tanc românesc, TR-85 M1 Bizonul, este echipat cu un tun de calibru similar cu cel al tancului ușor ASCOD: un tun de cal. 100 mm, ghintuit, cu o distanță maximă de tragere de 6.000 m prin ochire directă şi 14.600 m la tragerea indirectă.

În plus, armata română are în plan să achiziționeze și obuziere autopropulsate de calibrul 155 mm, iar pentru acest program și-au manifestat deja interesul trei mari producători de armament: GDELS, Hanwha și Elbit.

De altfel, Elbit Bacău a prezentat recent un modul de încărcare complet automatizat pentru obuziere, acesta fiind conceput si construit in Romania de echipa de ingineri care a conceput si turela pentru transportoarele Piranha V ale Armatei Române.