ApărareȘtiri

Suedia, în Alianță – de la ”mlaștina diplomatică”, la Baltica, ”mare NATO”

Foto: forsvarsmakten.se - Swedish Armed Forces

Cu doar câteva luni în urmă, aderarea Suediei la NATO părea foarte departe de a fi un acord încheiat. După ce și-a depus cererea de aderare în mai 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, se părea că Stockholm-ul avea mult de asteptat pentru un raspuns, notează The Guardian.

In comparatie, Finlanda, care solicitase să se alăture Alianței în același timp cu vecinul său, a devenit membră cu o viteză record în aprilie anul trecut, iar Suedia a rămas blocată într-o “mlaștină” diplomatică.

Vara trecută, o serie de atacuri asupra Coranului în Suedia au inflamat legăturile cu Turcia, făcând ca un raspuns afirmativ de la Ankara să pară improbabil și uneori de neconceput. Și, de curând, în septembrie, guvernul lui Viktor Orbán a fost implicat într-un război de replici cu Suedia din cauza criticilor la adresa democrației Ungariei și a predării  în școlile suedeze.

La sfârșitul lunii trecute, după ce parlamentul Turciei a dat undă verde Suediei, prim-ministrul ungar încă pretindea negocieri într-o scrisoare publică către omologul său suedez, Ulf Kristersson.

Acum totul este istorie. Jocul de așteptare de aproape doi ani s-a încheiat săptămâna trecută, când partidul de guvernământ al Ungariei, Fidesz, a anunțat că problema va fi ridicată în parlament.

Luni, parlamentul ungar a votat în sfârșit în favoarea aderării țării scandinave. Cu condiția că intelegerea dintre Ungaria și Washington va merge conform planului, ar putea fi o chestiune de câteva zile până când steagul Suediei va aparea în fața sediului NATO de la Bruxelles.

Dar ce va însemna acest lucru pentru Suedia și pentru întreaga lume?

Pentru NATO, aderarea oferă Alianței acces la teritoriul Suediei și transformă Marea Baltică într-o „mare NATO” înconjurată de țările membre.

Emma Rosengren, cercetător la Institutul Suedez de Afaceri Internaționale, a declarat că Suedia va servi probabil ca un centru logistic pentru planificarea apărării, „inclusiv transportul de personal și materiale către un viitor front de război imaginat”.

Cum rămâne cu Suedia? De luni de zile, țara s-a pregătit pentru acest moment, comportându-se aproape ca un membru cu drepturi depline al NATO. A semnat un acord cu SUA, care oferă acces deplin la 17 dintre bazele sale militare, a început integrarea în NATO și chiar a anunțat planuri de a trimite forțe în Letonia.

Pentru o țara neutră din punct de vedere istoric, aceasta aderare marchează o schimbare dramatică a identității naționale.

În ianuarie, Kristersson i-a avertizat pe suedezii – obișnuiți să se vadă ca o națiune pașnică – să se pregătească pentru posibilitatea unui război, iar țara a reluat obligația civică, o formă de serviciu național care a fost desființată după Războiul Rece. Asta inseamna ca o mică parte din populație va fi chemată la serviciul militar împotriva voinței sale.

Aderarea la NATO înseamnă și cheltuieli sporite pentru apărare.

Pentru alegătorii social-democrați, mișcarea va marca o distanțare pregnantă.

Ideea aderării la NATO a fost multă vreme considerată de neconceput în partid, un fost ministru al Apărării, Peter Hultqvist, declarând în toamna lui 2021 că ar putea „garanta” că Suedia nu va participa niciodată la un proces de aderare la NATO. Dar, pe măsură ce invazia Rusiei a dus la o schimbare dramatică atât în opinia publică, cât și în rândul partidelor politice, liderul social-democraților, pe atunci prim-ministrul Magdalena Andersson, s-a angajat în procesul de aderare a Suediei.

Magnus Hjort, directorul general al agenției de apărare psihologică a Suediei, l-a descris ca fiind un moment istoric pentru țară.

Robert Dalsjö, director de cercetare la Agenția Suedeză de Cercetare pentru Apărare, a declarat că, la nivel macro, pasul face parte din ceva mult mai mare, completând „lungul rămas bun de la neutralitate” al Suediei – un proces care a început la sfârșitul Războiului Rece, când a renunțat la acest statut și a solicitat aderarea la UE.

Pentru Kristersson, liderul moderat al coaliției de guvernământ de centru-dreapta din Suedia, care a pus problema NATO de când a devenit prim-ministru în octombrie 2022, va fi o mare ușurare.

Având în vedere că partidul său se confruntă cu ratinguri relativ scăzute, acest pas îl pozitioneaza mai puternic pe scena internațională, ca un jucător-cheie într-o nouă bază de putere nordică. Iar eliminarea NATO de pe lista de sarcini a fost o prioritate- cheie pentru guvernul său, lăsând astfel mai mult timp pentru rezolvarea problemelor interne.