ApărareȘtiri

SUA vor să vândă 50 de avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite, dar promit să garanteze superioritate militară a Israelului în regiune

Sursa: Luftforsvaret - Norway Air Force

Statele Unite intenționează să vândă Emiratelor Arabe Unite un număr de 50 avioane de generația a cincea F-35, în urma normalizării relațiilor dintre Abu Dahbi și Israel, însă achiziția ar putea modifica echilibrul puterii într-o regiune instabilă, au avertizat joi unii congresmeni americani.

Anunțul vine după ce secretarul american al Apărării, Mark Esper, a efectuat, joi, o vizită succintă la Tel Aviv pentru discuții suplimentare cu privire la asigurarea „avantajului calitativ din punct de vedere militar” al Israelului în regiune.

Administrația Donald Trump a informat Congresul cu privire la intenția de a exporta avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, o perspectivă care îngrijorează Israelul și unii oameni politici americani, potrivit unui congresmen democrat.

Achiziția de către Emirate a “acestei tehnologii va schimba semnificativ echilibrul de putere în Golf și va afecta avantajul militar al Israelului”, principalul aliat al Washingtonului în regiune, a declarat democratul Eliot Engel, membru al Camerei Repezetnaților.

“Graba de a vinde (aceste avioane) nu este în interesul nimănui”, a mai afirmat politicianul, subliniind că această tranzacție ar putea avea efecte majore în regiune având în vedere că și alte țări arabe sunt interesate de achiziția de avioane de generația a cincea F-35.

“Prețul normalizării relațiilor cu Israel va fi o infuzie de arme avansate? Este într-adevăr un lucru înțelept?”, completat congresmenul.

Israelul s-a opus inițial vânzării de sisteme militare avansate americane către Emiratele Unite, inclusiv F-35, în schimbul tratatului de pace cu Abu Dahbi.

Totuși, săptămâna trecută, Israelul a transmis că nu se va opune vânzării de aparate F-35 către Emiratele Arabe Unite, după ce liderii de la Ierusalim au primit asigurări de la Esper privind menținerea superiorității tehnologice a forțelor armate israeliene în regiune.

Mai mulți oficiali israelieni din sectorul apărării le-au spus jurnaliștilor de la Haaretz că Ierusalimul a cerut Statelor Unite să ia în considerare înlăturarea obstacolelor care împiedică vânzarea de avioane de vânătoare F-22 către Forțele Aeriene Israeliene, lucru ce ar premite Israelului să-și conserve superioritatea aeriană în cazul în care Statele Unite vor exporta aeronave multirol F-35 către Emiratele Arabe Unite sau alte state arabe din regiune.

Cererile anterioare ale Israelului pentru F-22 au fost blocate din cauza amendamentului Obey din 1998, care a fost introdus ca urmare a informațiilor privind presupuse transferuri de tehnologie militară americană realizate de Israel cu destinația China.

Publicația Noticias de Israel, care citează Forbes USA, însă menționează că o astfel de tranzacție „nu este în prezent pe masa discuțiilor”. Și este probabil să nu se concretizeze, deoarece avioanele F-22 nu mai sunt în producție de aproape un deceniu, iar reluarea producției nu se poate face decât la costuri foarte mari.