InfrastructurăȘtiri

SUA: Plan de salvare a economiei în valoare de 2 trilioane de dolari, de zece ori mai mult decât Planul Marshall

Casa Albă și Senatul SUA au convenit, în noaptea de marți spre 24 martie, 25 martie, asupra unui plan fără precedent – de 2 trilioane de dolari – cu scopul de a ajuta economia țării, în contextul problemelor provocate de pandemia de coronavirus. Valoarea programului de ajutor este de zece ori mai mare decât cea a Planului Marshall, un program de reconstrucție conceput de către Statele Unite și destinat țărilor europene afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest program de ajutor, cel mai amplu plan de salvare economică din istoria Statelor Unite, va veni în ajutorul întreprinderilor aflate în dificultate și a gospodăriilor lovite de pandemia de coronavirus, care amenință să provoace oprirea celei mai mari economii a lumii, informează postul Le Monde.

Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 în SUA a trecut, marți seară, de 55.000, iar cel al morților de 700.

Agravarea rapidă a pandemiei în SUA a dus la închiderea unor sectoare întregi ale economiei americane.

Planul de salvare oferă garanții de împrumut pentru companiile aflate în dificultate, ajutor direct celor mai sărace gospodării, o creștere a ajutorului pentru șomaj și o acoperire extinsă pentru a evita disponibilizări masive.

Mitch McConnell, liderul majoirtății republicane din Senatm a numit acest plan o “investiție demnă de o perioadă de război”.

Trezoreria SUA va vira gospodăriilor americane 1.200 de dolari pentru fiecare adult și 500 dolari pentru fiecare copil. Muncitorii șomeri și angajații independenți vor primi “în medie, întregul lor salariu timp de patru luni”, a declarat Chuck Schumer, liderul minorității democrate din Senat.

Anunțul privind acordul liderilor americani asupra planului de salvare economică a avut un efect pozitiv asupra burselor din întreaga lume. Indicele de referință Dow Jones de la Bursa de Valori de pe Wall Street a înregistrat marți cea mai mare creștere din ultimii nouăzeci de ani. Bursa de valori din Paris a deschis miercuri dimineață cu o creștere de 2%, la fel ca și cea din Frankfurt, care a câștigat aproape 3% în câteva minute.

“Piețele bursiere sunt stimulate de un sprijin bugetar și monetar fără precedent” pentru a contracara ravagiile economice provocate de coronavirus, potrivit lui Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Valoarea actualului program este de zece ori mai mare decât cea a Planului Marshall din 1948, pentru care Statele Unite au alocat aproximativ 200 de miliarde de dolari în banii actuali, relatează The New York Times.