• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • SUA încearcă să erodeze dominația rusă pe piața gazelor naturale din Europa

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Rusia este de o lungă perioadă de timp principalul furnizor de gaze naturale al Europei, însă SUA încearcă să erodeze dominația rusă în acest domeniu prin sporirea propriilor exporturi de gaz natural lichefiat (GNL) și depune eforturi susținute pentru a împiedica proiecte ca Nord Stream 2, gazoduct despre care Washingtonul susține că va spori dependența Europei de gazul rusesc.

  „Am fi surprinși dacă SUA nu vor impune sancțiuni pentru lucruri legate de Nord Stream, întrucât sunt dornici să pătrundă pe piața europeană de gaze, cu GNL”, afirmă Timothy Ash, strateg senior pentru piețele emergente la Bluebay Asset Management, într-o analiză, potrivit postului CNBC.

  După ce Danemarca a aprobat, în octombrie, amplasarea conductelor în apele sale teritoriale, construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2, ce va lega direct Rusia de Germania, ar urma să fie finalizată în câteva luni, au declarat mai mulți analiști pentru CNBC, în pofida opoziției acerbe a Statelor Unite și a disensiunilor din interiorul Uniunii Europene.

  Compania care derulează proiectul Nord Stream 2 susține că gazoductul „este în beneficiul întregii Europe, inclusiv a milioanelor de consumatori, în ceea ce privește prețurile mai mici la energie”.

  Cu toate acestea, există un scepticism larg răspândit cu privire la raționamentul pur economic al proiectului. Multe voci susțin că scopul Rusiei este în principal acela de a ocoli Ucraina, în contextul prăbușirii relațiilor dintre cele două țări după ce Moscova a anexat regiunea Crimeea și s-a implicat în conflictul din estul Ucrainei.

  În luna iunie, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că Germania face o „eroare imensă” bazându-se pe gazoduct, avertizând că proiectul transformă „Germania într-un ostatic al Rusiei”.

  Potrivit lui Ash, deși unii oficiali americani sunt împotriva proiectului Nord Stream ca urmare a preocupărilor legitime cu privire la situația din Ucraina, opoziția președintelui Trump are la bază motive „pur economice”.

  „Trump a fost foarte pro-Rusia. Dar, singura poziție pe care a luat-o care a fost destul de agresivă împotriva Rusiei privește Nord Stream 2”, a explicat analistul.

  Washingtonul susține cu fermitate că proiectul Nord Stream 2 amenință securitatea națională și energetică a aliaților săi europeni, deoarece crește controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a regiunii.

  „Proiectul este foarte sensibil din punct de vedere politic din cauza modului în care pune interesele economice ale Europei împotriva intereselor geopolitice și strategice mai largi ale Europei”, a declarat Kristine Berzina, membru senior al German Marshall Fund, citată de CNBC.

  Statele Unite nu sunt singurele care contestă gazoductul Nord Stream 2. Ucraina, Polonia, Letonia și Lituania – țări care au frontiere directe cu Rusia – și-au exprimat în mod public opoziția față de acest proiect, la fel și Franța.

  Cu o populație totală de peste 500 de milioane de oameni, Uniunea Europeană este o piață râvnită – și un teren de luptă politic – pentru cei mai mari exportatori de energie din lume, în special cei din industria gazelor naturale.

  În acest context, prezența americană pe piața gazelor din Europa a devenit tot mai proeminentă, Statele Unite fiind în acest moment al treilea cel mai mare furnizor de GNL al Europei, după Qatar și Nigeria.

  Între iulie 2018 și martie 2019, importurile cumulate de UE de GNL din SUA au crescut cu 181%, ajungând la 7,9 miliarde de metri cubi (bcm).

  Te-ar mai putea interesa

  MApN va da mai mulți bani pentru cazarea personalul român de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa- SHAPE US Marine Corps a ales prototipul GDLS pentru programul Vehicule de Recunoaștere Avansată (ARV) Infracțiunile cibernetice sunt tot mai sofisticate, dar utilizatorii rămân vulnerabili și la trucurile vechi ale hackerilor – HP

  Ultimele știri

  Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de la SEN, nu au fost afectate funcțiile de securitate nucleară Ministerul Energiei cere aprobare pentru închiderea definitivă a minei Paroșeni Concursul drone-antidrone al PatriotFest este sprijinit de MApN, MAI SRI, STS și SPP