SUA cere reintroducerea automată a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului, în pofida opoziției aliaților și rivalilor Washingtonului
SUA consideră că sancțiunile internaționale asupra Iranului se reînnoiesc în mod automat, o acțiune despre care majoritatea națiunilor – inclusiv aliații Washingtonului – susțin că Administrația Donald Trump nu are autoritatea de a o cere în contextul în care Statele Unite au renunțat la acordul nuclear cu Teheranul în 2018, informează agenția de știri Bloomberg.
“Sancțiunile sunt reimpuse Iranului”, a declarat secretarul de Stat, Michael Pompeo, adăugând că “Statele Unite se așteaptă ca toate țările membre ONU să își respecte pe deplin obligațiile de a pune în aplicare aceste măsuri”.
Pe de altă parte, șefii diplomației franceze, britanice și germane, cât și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, au criticat poziția Washingtonului.
Într-un comunicat comun emis duminică, miniștrii de Externe de la Paris, Londra și Berlin subliniază că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive, relatează agenția de știri Agerpres.
“Orice decizie și acțiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (…) va fi incapabilă să aibă vreun efect legal”, se spune în comunicat.
La rândul său, șeful diplomației Uniunii Europene a spus că va face tot ce stă în puterea lui pentru a menține acest acord.
SUA a anunțat sâmbătă că au activat mecanismul “snapback” prin care Iranul este etichetat drept “cel mai mare sponsor statal al terorismului și antisemitismului la nivel mondial”.
Acordul nuclear din 2015 a fost semnat de Iran și marile puteri mondiale (SUA, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China) pentru a limita activitățile nucleare ale Teheranului, în schimbul eliminării sancțiunilor economice împotriva sa. Marile puteri au atenționat Iranul împotriva încercării de a se dota cu arme nucleare, intenție pe care Teheranul o neagă. Acordul este de asemenea întărit prin Rezoluția 2231 a ONU.
Decizia lui Trump de a se retrage din acordul nuclear în 2018 nu au raliat aliații Washingtonului în sprijinul SUA, ci dimpotrivă, Marea Britanie, Franța și Germania și-au exprimat dorința de a salva acordul, împreună cu ceilalți semnatari: China și Rusia. Astfel, SUA sunt izolate de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și majoritatea națiunilor spun că Washingtonul nu are autoritatea de a cere reintroducerea sancțiunilor internaționale.