ApărareȘtiri

STS va putea să cumpere servicii de comunicații satelitare prin UE SatCom

Foto: sts.ro

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va putea să cumpere servicii de comunicații prin satelit prin UE SatCom, după ce guvernul a aprobat participarea Serviciului la proiectul Celula Europeană pentru achiziții de servicii satelitare.

European Satellite Communication Procurement Cell (ESCPC, proiect redenumit UE SatCom în 2014) vizează centralizarea la nivelul Agenției Europene a Apărării (EDA) a achiziţiei serviciilor comerciale de comunicaţii satelitare în vederea reducerii costurilor naţionale individuale.

Până acum, STS cumpăra servicii de comunicații prin satelit în baza legislației naționale a achizițiilor publice.

Serviciile de comunicaţii prin satelit constituie servicii de rezervă pentru infrastructura de comunicaţii a STS, care reprezintă o componentă strategică a securităţii naţionale, făcând parte din infrastructurile critice naţionale aflate în administrarea STS, aprobate prin H.G. nr. 1198/2012.

Acest tip de servicii sunt folosite de STS în situațiile în care înstituțiile din SNAOPSN și SNMSU (Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă) trebuie să acționeze și coopereze în misiuni externe sau interne importante, în situaţii şi/sau locaţii în care infrastructura integrată de comunicaţii administrată de STS sau reţelele publice de comunicaţii terestre nu există, sunt indisponibile sau degradate ca urmare a producerii unor calamităţi sau dezastre sau când se impune formarea unor centre de comandă şi control cu caracter temporar.

”Prin participarea și a Serviciului de Telecomunicații Speciale la Proiectul Celula europeană pentru achiziţii de servicii satelitare (în prezent, UE SatCom) se intenţionează reducerea cheltuielilor curente, precum şi asigurarea unei soluţii rapide şi eficiente de furnizare a serviciilor de comunicaţii satelitare pentru situaţii operaţionale urgente, determinate de misiuni în afara ţării sau de nevoia de intervenţii în situaţii de urgenţă”, a argumentat guvernul.

O caracteristică a acestui tip de achiziții este că nu sunt obligatorii dacă ”nu există nevoie operațională sau există alternative mai eficiente”.

Prin participarea și a Serviciului de Telecomunicații Speciale la Proiectul „Celula europeană pentru achiziţii de servicii satelitare” (în prezent, UE SatCom) se intenţionează reducerea cheltuielilor curente, precum şi asigurarea unei soluţii rapide şi eficiente de furnizare a serviciilor de comunicaţii satelitare pentru situaţii operaţionale urgente, determinate de misiuni în afara ţării sau de nevoia de intervenţii în situaţii de urgenţă.

Achizițiile necesare STS se vor face printr-un protocol încheiat cu MApN (care este structura națională coordonatoare în relația cu EDA).