ApărareȘtiri

Stoltenberg: Pe termen scurt, Ucraina rămâne fără muniție

Foto: nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a atras atenția, marți, că pe termen scurt Ucraina ”rămâne fără muniție”, deci Alianța trebuie să facă tot posibilul pentru a o furniza, dar că tipul său este o decizie națională.

“Adevărul este că, cel puţin pe termen scurt, Ucraina rămâne fără muniţie, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a o furniza (…) Unii aliaţi au semnat Convenţia privind muniţiile cu dispersie; alţii, nu. Aici nu este vorba despre o poziţie a NATO. Aliaţii au poziţii diferite în această convenţie. Ceea ce trebuie să înţelegem este că muniţiile cu dispersie au fost folosite de ambele părţi în acest război”, a declarat Stoltenberg, la NATO Public Forum, o întâlnire care precede Summitul NATO de la Vilnius.

Stoltenberg a amintit că aliaţii trebuie să-şi refacă stocurile, epuizate de livrarea masivă de muniţie de artilerie către Ucraina, şi pentru aceasta au decis să consolideze baza industrială şi să plaseze comenzi comune, conform EFE, citată de Agerpres.

“Încet încet, producţia creşte”, a spus Stoltenberg, care a recunoscut totuşi că “este nevoie de mai mult timp pentru a avea toată capacitatea necesară”, aşa că “până atunci, furnizarea de muniţie este o provocare”