ApărareȘtiri

Stoltenberg: NATO trebuie să-și consolideze prezența la Marea Neagră în replică la creșterea puterii ruse în Crimeea

Sursa: nato.int

Ca urmare a creșterii puterii militare a Rusiei în Crimeea, NATO trebuie să-și consolideze prezența în această regiune care are o importanță strategică pentru alianța transatlantică, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele aliate, care se va desfășura în regim de video-conferință în perioada 1-2 decembrie.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO și pentru toți aliații NATO. Și lucrăm îndeaproape cu cei doi parteneri valorași, Georgia și Ucraina, în regiunea Mării Negre și, desigur, cu trei aliați NATO, Turcia, Bulgaria și România, care sunt țări de coastă. Prin urmare, NATO menține o prezență semnificativă în regiunea Mării Negre. Avem o prezență maritimă; recent am avut nave aliate care au efectuat exerciții acolo. Și avem, de asemenea, dislocată o brigadă de antrenament, o brigadă multinațională coordonată de români în România”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă pe 30 noiembrie.

“Așadar, am sporit prezența NATO în regiunea Mării Negre și lucrăm îndeaproape cu Ucraina și Georgia ca parteneri, pentru că am văzut că Rusia a violat integritatea teritorială și suveranitatea acestor două țări, prin anexarea ilegală a Crimeei, și prezența forțelor rusești în părți din ceea ce este de fapt recunoscut ca fiind teritoriu georgian”.

“Ne intensificăm sprijinul politic, sprijinul practic și vedem că Rusia își crește prezența militară, nu în ultimul rând în Crimeea. Și acesta este motivul pentru care trebuie să ne consolidăm prezența în regiune și să abordăm acest lucru și cu partenerii noștri, Georgia și Ucraina, așa cum vom face miercuri, când ne vom întâlni cu miniștrii de Externe din aceste două țări partenere”, a subliniat secretarul general al NATO.

România va fi reprezentată la reuniune de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu

Reuniunea este una importantă pentru evaluarea stadiului punerii în aplicare a deciziilor aliate privind adaptarea NATO la evoluțiile de securitate, precum și pentru stabilirea unor direcții de acțiune privind răspunsul la provocările strategice curente.

Agenda reuniunii va fi consistentă și va include principalele teme aflate în atenția aliaților referitoare la: procesul de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, relațiile cu Rusia, respectiv cu China, situația din Afganistan și securitatea în zona Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu va promova, cu acest prilej, principalele obiective ale României în cadrul Alianței, cu accent pe importanța eforturilor de asigurare a descurajării și apărării aliate în regiunea Mării Negre, în contextul deteriorării situației de securitate în această zonă. Ministrul Bogdan Aurescu va reafirma importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și va accentua necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii și prezenței aliate în regiune, precum și întărirea coerenței Flancului Estic, se arată în comunicatul dat publicității de MAE român.

Va reitera, totodată, sprijinul pentru continuarea implementării măsurilor de asistență ale NATO pentru Georgia și Ucraina şi pentru avansarea cooperării cu Alianța.

De asemenea, șeful diplomației române va trece în revistă principalele teme strategice privind procesul de consolidare a dimensiunii politice a NATO. Astfel, în ceea ce privește procesul de reflecție strategică desfășurat la nivelul Alianței, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța ca acesta să conducă la consolidarea unității și coeziunii aliate și la asigurarea unei relații transatlantice solide.

Miniștrii de externe vor participa la trei sesiuni de lucru, una în format aliat, pe 1 decembrie 2020, și altele două, pe 2 decembrie, cu participarea unor state partenere. Astfel, la 2 decembrie 2020 va avea loc o discuție legată de China, cu participarea Australiei, Finlandei, Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande, Suediei și Înaltului Reprezentant al UE, precum și o sesiune ministerială dedicată securității în zona Mării Negre, la care vor participa, alături de miniștrii de externe din statele aliate, omologii din Georgia și Ucraina.