ApărareȘtiri

Stoltenberg, despre condițiile pentru aderarea Ucrainei la NATO. Ce s-a întâmplat în a doua zi a reuniunii de la București

Foto: presidency.ro

Ucraina trebie să ”triumfe” ca stat independnt și suvern, aceasta fiind o precondiție pentru aderarea la NATO, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Principalele declarații ale secretarului general al NATO:

  • “Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, atunci chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuţie, pentru că Ucraina nu ar mai fi o ţară candidată”.
  • există multe opţiuni între “nimic şi apartenenţa totală, ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm cu Ucraina un parteneriat cât mai strâns, atât politic, cât şi practic(…) Asta îi va întări instituţiile şi o va ajuta să treacă de la standardele din epoca sovietică privind echipamentele la standardele NATO privind echipamentele. Acest lucru este bun pentru Ucraina, pentru că îi va creşte interoperabilitatea şi o va ajuta să se apropie de aderare”.
  • “Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele şi dronele ruseşti continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura din Ucraina. Asta produce o suferinţă umană enormă, în contextul venirii iernii”
  • “Miniştrii de externe din NATO au transmis clar că este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară”
  • “Cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa(…)Pentru a face asta, trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar şi umanitar constant şi cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum”.
  • “Aderarea lor (a Finlandiei și Suediei) le va face mai sigure, iar Alianţa noastră ar fi mai puternică. Zona euroatlantică ar fi de asemenea mai sigură. Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei”.
  • “Războiul din Ucraina a demonstrat cât de periculoasă a fost dependenţa noastră de gazul rusesc. Acest lucru ar trebui să ne facă să evaluăm dependenţele noastre de alte regimuri autoritare, inclusiv China, în privinţa lanţurilor de aprovizionare, tehnologie sau infrastructură. Vom continua, bineînţeles, să facem comerţ şi să avem discuţii economice cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţele noastre. Să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile”.

Ce s-a întâmplat în a doua zi a reuniunii miniștrilor de Externe din statele NATO:

  • reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord în sesiunea miniştrilor de Externe, cu Finlanda şi Suedia.
  • o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale NATO.
  • Republica Moldova participă pentru prima dată  la reuniune. Aliaţii NATO sunt “angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova”, parteneri “afectaţi de presiunea rusă”, a declarat Jens Stoltenberg.
  • Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut  o întrevedere cu omologul ceh, Jan Lipavsky.
  • “Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale. În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
  • ”Noul guvern din Suedia este mai determinat decât precedentul şi noi primim acest lucru cu satisfacţie (…) Au făcut schimbări legislative şi toate acestea constituie paşi pozitivi”, a declarat ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.