Gazoductul Tuzla-Podișor ”nu va fi o autostradă, ca BRUA”, ci va avea racordări în cele trei județe de pe traseu, a declarat, vineri, directorul general al Transgaz, la semnarea ordinului de începere al lucrărilor la acest obiectiv.
”Practic, ce înseamnă aceste descărcări? Se vor racorda toate UAT-urile care sunt pe acest traseu, pe cele trei județe, în beneficiul unei populații de peste 200.000 de locuitori și, sperăm, și a industriei care se va dezvolta având această importantă resursă de gaz și ca utilitate pentru activitățile viitoare pe care le vor avea”, a explicat Sterian.
Gazoductul Tuzla-Podișor va prelua și o parte din gazele din zona Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, dar și gazele din terminalele LNG (Gaz Natural Lichefiat).
Sterian și-a exprimat speranța ca guvernul turc să accelereze accesul traderilor români la capacitățile de lichefiere ale celor șase terminale de LNG din Turcia.
”Totodată, sunt terminalele LNG din Grecia, din zona Alexandropoulis, Revithoussa şi Volos, unde cât de curând Transgazul – şi anunţ în premieră – e în negociere finală, urmând ca, la începutul săptămânii viitoare, să finalizăm discuţiile cu compania Medgaz care construiește terminalul LNG din zona Volos, din Turcia”, a menționat oficialul Transgaz.
El a mai spus că România va deveni în 2027 un hub energetic foarte important: ”întregirea infrastructurii pe teritoriul Bulgariei, pe coridorul vertical cu coridorul BRUA, vor face ca România, cu gazele din Marea Neagră, cu gazele din zona Mării Caspice, cu LNG-ul din terminale din Turcia și din Grecia, să devină la nivelul anului 2027, un hub foarte important în centrul, estul Europei și Balcani”.
”Contăm pe gazele din aceste surse diversificate, de peste 15 miliarde de metri cubi care vin în România. Consumul României se va dubla și nici gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente la consumul care va fi în România la orizontul anilor 2027-2028 (…) E prinsă aici și Republica Moldova pentru a-i asigura gazele necesare de care are nevoie, inclusiv Ucraina, care și astăzi, prin coridorul transbalcanic, aduce gaze din zona Mării Caspice”, a mai declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la ceremonia de la Palatul Victoria.