ApărareȘtiri

Statutul cadrelor militare este așteptat la Parlament în noua sesiune, perioada de ”transparență” s-a încheiat

Foto; Arhiva

Proiectul de lege privind Statutul cadrelor militare ar trebui să intre în circuitul parlamentar în sesiunea care începe în septembrie 2021, după ce perioada de transparență decizională s-a încheiat în iulie și MApN anunța întâlniri cu asociațiile militarilor în rezervă și retragere, fără să mai comunice dacă au avut loc.

Legea privind statutul cadrelor militare va veni ”cât de curând în Parlament, anul acesta”, dar totul depinde de Ministerul Apărării, ”de modul cum aceștia au coordonat scrierea acestui proiect de lege”, spunea pentru Umbrela Strategică, deputatul Nicu Fălcoi (USRPLUS), membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei.

Proiectul de Lege privind Statutul cadrelor militare ar fi trebui să fie prezentat în guvern în luna aprilie, actul normativ aflându-se între cele 14 priorități legislative ale Ministerului Apărării Naționale din acest an.

MApN a fost co-inițiator al proiectului de act normativ împreună cu MAI, MI, SIE, SRI, SPP și STS.

Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți militarii, indiferent de grad, dar și indiferent de instituție,  declara pentru Umbrela Strategică, generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei.

El a subliniat că una dintre erorile din noul proiect de lege privind Statutul cadrelor militare privește existența unor prevederi referitoare doar la MApN, nu și la cadrele militare din MAI sau din serviciile de informații.

”Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți militarii, indiferent de grad, dar și indiferent de instituție. De ce? Dacă nu trebuie să aibă același statut, atunci de ce trebuie să fie militari? Poate că nu trebuie și atunci pot avea legi pentru statut de funcționari cu statut special. Dacă dorim să fim militari, ne asumăm aceleași reguli pentru toți”, remarca generalul Dănilă.

Scopul afirmat al proiectului legislativ este ”îmbunătăţirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei militare”, printr-o ”structurare mai clară”, menită să faciliteze interpretarea şi aplicarea unitară a acestuia, dar şi crearea premiselor pentru reconfigurarea şi aplicarea ulterioară a unui ”sistem integrat şi eficient de management al resurselor umane, bazat pe competenţă”, care să răspundă exigenţelor îndeplinirii obiectivelor organizaţionale.