ApărareȘtiri

Statele Unite anunță în premieră că vor trimite Ucrainei echipamente de bruiaj electronic

Sisteme americane de război electronic (GD)

Statele Unite au decis să trimită Ucrainei echipamente de bruiaj electronic, după ce conflictul din țara vecină a demonstrat importanța războiului electronic în condițiile digitalizării tot mai accentuate a forțelor militare moderne.

Pentagonul a anunțat pe 6 mai că un pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari, include dispozitive de bruiaj, precum și 25.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, trei sisteme radare de contraartilerie AN/TPQ-36 și alte echipamente și piese de schimb, potrivit Breaking Defense.

Un oficial militar american a declarat luni că este pentru prima dată când SUA furnizează Ucrainei echipamente de război electronic și a indicat că lipsa unor detalii specifice cu privire la tipul sistemelor a fost intenționată. El a refuzat să ofere informații suplimentare despre ce echipamente de bruiaj vor fi trimise Ucrainei.

„Este o piesă care le permite ucrainenilor să opereze mai eficient, într-o zonă geografică foarte condensată, unde știm că rușii au încercat în mod uzual să folosească bruiaj electronic”, a declarat oficialul, care a precizat că partea ucraineană a solicitat în mod particular astfel de sisteme.

Echipamentele provin din stocurile forțelor militare americane. Deși până acum Washingtonul nu a mai furnizat Ucrainei astfel de dispozitive de bruiaj, Statele Unite au livrat anterior „sisteme de detectare a războiului electronic”.

SUA au acordat Ucrainei peste 6,5 miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate începând din 2014, dintre care aproape 4 miliarde de dolari după declanșarea invaziei ruse din 24 februarie, relatează portalul Defense News.

În timp ce războiul electronic este mult mai puțin vizibil decât forțele de blindate sau aviația, totuși poate juca un rol decisiv, având în vedere digitalizarea armatelor moderne.

După 2014, Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei dispozitive radio îmbunătățite, capabile să protejeze mai bine comunicațiile și mult mai rezistente la bruiaj.

În primele săptămâni ale războiului, oficialii americani au comentat că Rusia încă nu a desfășurat utilizat întreaga paletă a capacităților sale de război electronic împotriva Ucrainei, adăugând la momentul respectiv că „avem indicii că în unele locuri au folosit capacități de război electronic în avantajul lor, în special în bruiaj, la nivel local.”

Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce Rusia își concentrează forțele în regiunea Donbas, unde – de la anexarea regiunii Crimeea în 2014 – forțele ruse au folosit mijloace de atac electronic, cum ar fi bruiaj, pentru a eroda capacitățile militare ucrainene, relatează jurnaliștii de la Breaking Defense.

De la începutul războiului, forțele ucrainene au reușit să captureze o serie de echipamente avansate de război electronic ale armatei, care se pare că au fost ulterior examinate de experții occidentali.

La finalul lunii martie, Ucraina a capturat modulul de comandă al unui Krasukha-4, unul dintre cele mai avansate sisteme de război electronic din Rusia, conceput pentru a bruia sateliții, drone și rachete, dar se crede că poate urmări și avioanele NATO, a relatat The Times, potrivit Business Insider.

Se crede că sistemele Krasukha-4 sunt folosit de ruși împotriva dronelor turcești Bayraktar TB2 în Siria, interferând cu semnalul lor de control și provocând prăbușirea acestora, potrivit The Telegraph.

Presa occidentală a relatat că unitatea capturată va fi examinată de agențiile de spionaj occidentale, lucru ce ar putea dezvălui secrete ale modului în care funcționează sistemul, ceea ce ar putea ajuta Ucraina și aliații occidentali să-l neutralizeze.