ApărareIntelligenceȘtiri

Statele Unite și Rusia vor începe în curând negocierile pe tema controlului armelor strategice

# Noul START, ultimul pact internațional de control a armelor strategice dintre SUA și Rusia, urmează să expire pe 5 februarie 2021.

Administrația Donald Trump va iniția în curând negocierile cu Rusia pe tema controlului armelor strategice, a declarat Robert O’Brien, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, cu exact un an înainte de expirarea înțelegerii Noul START (Tratatul de reducere a armamentului strategic).

„Ne vom confrunta cu rușii acolo unde trebuie, dar, în același timp, cred că vom negocia, vom începe curând negocierile pe tema controlului armelor, privind chestiunea nucleară, care este importantă pentru siguranța lumii, nu doar pentru SUA și Rusia”, a afirmat O’Brien.

Oficialul american a făcut aceste afirmații într-un discurs la Centrul Internațional Meridian din Washington, în cadrul unui eveniment la care au participat ambasadori din întreaga lume, informează postul de televiziune CNN.

Potrivit experților în controlul armelor strategice, diplomația nucleară necesită timp, iar inițierea tardivă a unor discuții semnificative pe această temă a stârnit preocupări cu privire la presupusa lipsă de interes Administrației Trump pentru acest tratat sau, în general, pentru acordurile privind controlul armelor nucleare.

Reînnoirea noului START ar fi o simplă acțiune birocratică, pe care oficialii ruși susțin că sunt pregătiți să o întreprindă, dar Trump și oficialii Administrației SUA au sugerat că sunt interesați să negocieze un nou pact, care să includă China și poate și alte țări.

Însă, China, care are un arsenal atomic mult mai mic decât cel al Moscovei și Washingtonului, nu are niciun interes să negocieze un pact care ar limita arsenalul său nuclear la un nivel mult mai redus decât al rivalilor săi în plan geopolitic.

Richard Burt, fost ambasador al SUA în Germania și negociatorul principal pentru START-I, pact înlocuit de Noul START, a declarat că „SUA și Rusia dețin peste 90% din arsenalul nuclear ale lumii”.

Dacă noul Tratat START va expira, „atunci trăim într-o lume în care nu mai există transparență sau predictibilitate reală în competiția nucleară SUA – Rusia”, a adăugat fostul ambasador american.

Noul START prevede limitarea la 1.550 de unități a numărului de ogive nucleare ale Rusiei şi Statelor Unite, dar și limitarea la 700 a numărului de sisteme de lansare în uz activ (rachete balistice intercontinentale; rachete cu lansare de pe submarine; și a bombardierelor echipate pentru utilizarea de armament nuclear).

Potrivit celor mai recente date de la Departamentul de Stat, publicate pe data de 1 ianuarie 2020, SUA aveau 1.376 de ogive nucleare, în timp ce Rusia avea 1.426.