Știri

Statele Unite devin a treia țară din lume care înființează forțe spațiale ca o structură independentă

Sursa: airforcetimes.com

Statele Unite au lansat oficial Forțele Spațiale, cea mai nouă ramură a forțelor armate americane, pe fondul preocupărilor privind dezvoltarea capacităților spațiale ale unor mari puteri rivale, ca Rusia și China, dar și țări ostile Washingtonului, ca Iranul sau Coreea de Nord.

„Spațiul este cel mai nou domeniu de luptă din lume. Pe fondul amenințărilor grave la adresa securității noastre naționale, superioritatea americană în spațiu este absolut vitală”, a declarat președintele Donald Trump cu ocazia semnării, pe data de 20 decembrie, a proiectului de lege privind politicile de apărare (National Defense Authorization Act), care autorizează crearea Forțelor Spațiale ca o nouă ramură, prima după 72 de ani.

De la lansarea satelitului sovietic Sputnik în 1957, spațiul a devenit un potențial domeniu de conflict, transmite portalul Defense News.

Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltatea arme anti-satelit. În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme.

Un raport de anul acesta al Agenţiei de Informaţii a Departamentului Apărării semnala că atât Iranul, cât și Coreea de Nord, probabil vor încerca să blocheze folosirea spațiului de către adversari în cazul unui conflict armat. Ambele țări au demonstrat că dispun de capacități anti-satelit non-cinetice, inclusiv dispozitive de bruiaj.

Statele Unite nu sunt prima țară care creează o ramură separată a forțelor armate care să gestioneze activitățile militare în spațiu. În 1992, Moscova a creat o ramură separată, Forțele Spațiale Ruse, care să se ocupe de lansarea vehiculelor spațiale, apărare spațială, radare cu rază lungă etc. Ulterior, Forțele Spațiale Ruse au încetat să mai fie o ramură independentă, fuzionând cu forțele de apărare antiaeriană și apoi cu Forțele aeriene, astfel fiind create Forțele Aerospațiale Ruse în 2015, un comandament unic care include un departament ce se ocupă de operațiunile în spațiu.

Justificarea Rusiei a fost că spațiul este din ce în ce mai integrat, mai degrabă decât separat de toate celelalte domenii operaționale.

În 2015, China a înființat Forța de Sprijin Strategică, o componentă separată a forțelor armate chineze, care se ocupă de operațiunile în domeniile spațial, cibernetic, informațional și de război electronic.

Forțele spațiale ale SUA, care vor cuprinde aproximativ 16.000 de angajați ai Forțelor Aeriene americane, au sarcina de a proteja interesele Statelor Unite și de a descuraja agresiunea în spațiu, potrivit proiectului de lege privind politicile de apărare.

Generalul John Raymond a preluat funcția șef al operațiunilor spațiale, fiind principalul lider militar al Forțele spațiale ale SUA.

Pentagonul a transmis că pe parcursul următoarelor 18 luni se va face treptat organizarea Forțele spațiale ale SUA ca o ramură independentă, urmând să se decidă ce misiuni, echipamente și baze va prelua de la forțele terestre, navale sau aeriene și de alte agenții ale Departamentului Apărării, transmite portalul Defense One.

Stephen Kitay, secretar adjunct pentru politica spațială în cadrul Departamentului Apărării, a declarat că o altă sarcină majoră este de a convinge publicul sceptic că este chiar necesară o forță spațială separată.

„Unul dintre primele aspecte este educarea americanilor, astfel încât să înțeleagă rolul spațiului pentru țara noastră…. Am ajuns în punctul în care spațiul este atât de important pentru noi, încât avem nevoie de o forță armată, o ramură militară, care să fie concepută pentru a ne proteja și apăra interesele noastre în acest domeniu critic … deci există acel aspect al educației, pentru ca oamenii să înțeleagă ce sunt Forțele Spațiale ale Statelor Unite și importanța acestui domeniu”, a explicat oficialul.