Statele Unite susțin că Rusia că a testat, din nou, o armă care ar putea fi folosită pentru a distruge sateliții, a anunțat Comandamentul Spațial de la Washington (USSPACECOM), care a subliniat că această amenințare la adresa dispozitivelor americane din spațiu este considerată “reală, serioasă și în ascensiune”, informează Agence France-Presse și Sudinfo.
Comandamentul spațial al SUA “are dovezi” că Moscova “a efectuat un test nedistructiv al unei arme anti-satelit în spațiu”, se afirmă într-un comunicat dat publicității pe 23 iulie.
#Russia recently conducted non-destructive #space-based #ASAT test. Russia released new object from #COSMOS2543, currently @SpaceTrackOrg Sat Cat No 45915. @SpaceForceCSO & international #partners are committed to #deter #defend #defeat space threats. https://t.co/kQtPMJEBnI
— U.S. Space Command (@US_SpaceCom) July 23, 2020
“Testul de săptămâna trecută este încă un exemplu ce arată că amenințările la adresa instalațiilor spațiale ale Statelor Unite și aliaților săi sunt reale, serioase și în ascensiune”, a se arată în comunicatul Comandamentului Spațial.
“Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat emisarul special al președintelui SUA pentru controlul armelor strategice, Marshall Billingslea, adăugând că această problemă “serioasă” va fi discutată săptămâna viitoare la Viena cu ocazia negocierilor privind înlocuirea acordului bilateral Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), care limitează numărul de focoase nucleare deținute de Rusia și SUA.
John Raymond, șeful Comandamentului Spațial al SUA (USSPACECOM) a declarat că sistemul utilizat de Rusia în testul efectuat săptămâna trecută este similar cu cel folosit la începutul acestui an, când un vehicul spațial rusesc s-au apropiat neobișnuit de mult de un satelit de spionaj american.
“Aceasta este o dovadă suplimentară a eforturilor continue ale Rusiei de a dezvolta și testa sisteme din spațiu, în conformitate cu doctrina militară a Kremlinului de a folosi arme care pun în pericol activele SUA și aliații lor”, a adăugat generalul.
De la lansarea satelitului sovietic Sputnik în 1957, spațiul a devenit un potențial teatru de război.
Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltate arme anti-satelit. În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme, informează portalul Defense News.
Un raport de anul acesta al Agenţiei de Informații a Departamentului Apărării semnala că atât Iranul, cât și Coreea de Nord, vor încerca probabil să blocheze folosirea spațiului de către adversari în cazul unui conflict armat. Ambele țări au demonstrat că dispun de capacități anti-satelit non-cinetice, sub formă de dispozitive de bruiaj.