SRI este preocupat să-și dezvolte analiza predictivă, pentru semnalarea timpurie a riscurilor și oportunităților de securitate
Direcția Generală de Analiză a SRI vrea să își dezvolte activitatea de analiză predictivă, astfel încât să poată identifică ”timpuriu” atât noile riscuri și amenințări pentru securitatea națională, cât și oportunitatea promovării intereselor de securitate naționale.
Acest obiectiv a fost expus în timpul discuțiilor dintre reprezentanții Direcției și membrii comisiei parlamentare de control, care au avut loc în această săptămână, conform unui comunicat al comisiei.
Reprezentanţii SRI au precizat că, în anul 2022, au fost remise beneficiarilor legali centrali un număr semnificativ de materiale de informare referitoare la evoluţii asociate războiului din Ucraina şi implicaţiile la nivel naţional, securitatea energetică şi fenomenul de propagandă- dezinformare.
Ei au spus că activitatea de remitere a analizelor se face ”printr-un sistem informatic dedicat, securizat, care asigură transmiterea informaţiilor clasificate într-un mod facil, rapid şi sigur” și că Serviciul ”revine în informare în situaţiile în care problemele semnalate persistă”
Senatorul Cristian Chirteş (PNL), preşedintele Comisiei, a subliniat importanţa continuării eforturilor ”pentru a impulsiona dialogul şi feedback-ul instituţional la informările realizate de serviciu, pentru fundamentarea actului de decizie în stat”.
”În context, a fost adusă în discuţie şi necesitatea actualizării cadrului legislativ în domeniul securităţii naţionale, care să ofere direcţie, claritate şi predictibilitate pentru activitatea SRI, mai ales în actualul context de securitate”, se remarcă în comunicatul parlamentarilor.
Chirteș a apreciat activitatea ”foarte bună” a SRI și a Direcției de Analiză, progresele înregistrate și a anunțat că alte discuții vor avea loc în a doua jumătate a lui 2023.