Sondaj: Cetățenii din țările NATO consideră că SUA îi vor apăra de o agresiune rusă, dar manifestă reticență în legătura cu perspectiva propriei implicări în sprijinul unui aliat (3)
- Șase din zece cetățeni ai țărilor din alianța transatlantică cred că SUA vor folosi forța militară pentru a apăra un aliat NATO atacat de Rusia.
- Cinci din zece cetățeni ai țărilor din alianța transatlantică sunt de părere că țara lor nu ar trebui să intervină militar în apărarea unui aliat NATO atacat de Rusia.
În medie, 60% din cetățenii țărilor membre NATO cred că SUA vor folosi forța militară pentru a apăra un aliat NATO atacat de Rusia, iar 29% cred că acest lucru nu se va întâmpla, arată datele unui sondaj realizat de Pew Research Center.
Cel puțin două treimi din respondenții din Italia, Marea Britanie, Spania, Canada, Olanda și Grecia consideră că SUA vor interveni în sprijinul unui aliat NATO. De aceeași părere sunt și aproximativ 50% dintre germani, slovaci, lituanieni, francezi și polonezi. Însă, opinia publică este mult mai divizată în Turcia, Cehia și Ungaria.
În ultimii ani, criticile la adresa aliaților NATO, lansate de președintele american Donald Trump și actuala Administrație de la Casa Albă, au erodat încrederea în pavăza americană în rândul publicului din unele țări (Franța, Ungaria). Pe de altă parte, în alte țări (Marea Britanie, Spania) a crescut procentul celor care cred că Washingtonul își va onora obligațiile privind apărarea colectivă.
În aproape toate cele 16 state incluse în sondaj, oamenii sunt mai degrabă înclinați să creadă că SUA vor interveni pentru a apăra un aliat în cazul unui atac al Rusiei, însă sunt reticenți când vine vorba ca propria lor țară să întreprindă o astfel de acțiune.
Cea mai mare diferență, de 50%, s-a înregistrat în Italia, unde două treimi din respondenți cred că SUA vor interveni militar într-un astfel de scenariu, însă doar un sfert consideră că Roma ar trebui să apere un aliat NATO. Diferențe semnificative s-au mai înregistrat în Grecia (40 de procente), Spania (31), Germania (29), Slovacia (25), Marea Britanie (18), Franța (16), Turcia (14) și Canada (13).
Relațiile cu SUA, dar și cu Rusia, considerate importante în multe țări NATO din Flancul estic
În aproape toate țările examinate, majoritatea populației este în favoarea unor legături mai strânse cu Statele Unite decât cu Rusia, exceptând Bulgaria și a Slovacia. Totuși, în unele țări est-europene, publicul tinde să considere că este important ca țara lor să aibă relații strânse atât cu SUA, cât și cu Rusia, cu cel puțin 50% din respondenții din Polonia, Ungaria și Slovacia fiind de această părere.
Bulgarii sunt cei mai înclinați către la acest punct de vedere; 28% afirmând că este mai important pentru țara lor să aibă o relație strânsă cu Rusia, în timp ce 16% cred același lucru despre relația cu SUA.
În Slovacia, procentele sunt aproape egale, 23% considerând că o relație cu SUA este mai importantă, iar 22% cred asta despre relația cu Rusia.