• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Soldele și salariile militarilor și polițiștilor se majorează de la 1 iulie, OUG este în consultare interinstituțională

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

  Ordonanța de urgență care prevede majorarea (prin actualizare) de la 1 iulie a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciare a fost pusă începând cu 28 iunie în consultare interinstituțională și transparență decizională.

  OUG modifică și completează unele acte normative privind salarizarea și drepturile acordate personalului din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

  Conform ordonanței, ”de la 1 iulie 2022, pentru personalul militar, polițiști și polițiști de penitenciare actualizarea cuantumului soldei de grad / salariului gradului profesional deținut se exceptează de la prevederile aliniatului 5 din OUG 130/2021”.

  Aliniatul invocat prevedea: ”În anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

  De asemenea, OUG  aflată în circuit arată că: ”personalul din instituțiile de apărare și secuirtate națională care asigură serviciul de luptă permanent, desfășoară activități deosebite sau în situații de urgență i se aplică prevederile aliniatului 3 din OUG 130/2021 ”.

  Aliniatul invocat este: ”Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru personalul care ocupă funcțiile prevăzute în anexa 2 la Legea-cadru, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021”.

  Ordonanță care a intrat în consultare mai prevede:

  Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a vorbit pentru prima dată despre ordonanță în 27 mai.

  Atunci, Dîncu  a cerut sprijinul PSD și pentru deblocarea în Parlament a proiectul privind modificarea şi completarea Legii 223 din 2015 privind pensiile militare şi de stat, care este susținut de MApN

  „MApN cere sprjinul PSD pentru ca să susţinem  şi instituirea unor măsuri de echilibru pentru pensiile militare.Documentul vizează în primul rând eliminarea discriminărilor. Acest proiect a fost blocat, nu s-a realizat”, preciza ministrul.

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  FOTO. Armata germană se antrenează cu ținte robotizate care simulează tancuri rusești, inclusiv T-14 Armata Ministerul Muncii a făcut o nouă formă a OUG privind soldele militarilor și salariile polițiștilor, nivelul de majorare se păstrează Maia Sandu și Eduard Hellvig au vorbit la Chișinău despre reformarea activității SIS

  Ultimele știri

  Forțele Aeriene ale SUA plănuiesc să păstreze F-16 Fighting Falcon până în 2040 Gen. Spînu: Militarii au pensii de stat în aproape toate țările NATO și ale UE, toți plătim CASS, CAS și impozite pe solde Cehii aleg drone de atac din Israel