ApărareȘtiri

Soarta navei USS Bonhomme Richard este incertă după incendiul devastator – amiral american

USS Bonhomme Richard (US Navy)

Nava de asalt amfibiu USS Bonhomme Richard a suferit avarii structurale, electrice și mecanice ample în urma unui incendiu devastator care a fost stins după patru zile de eforturi susținute din partea marinarilor și pompierilor, a declarat recent amiralul Mike Gilday, comandantul Forțelor Navale ale SUA, informează agenția The Associated Press.

Gilday, care a vizitat vasul în cursul zilei de vineri, a anunțat că a fost inițiată o anchetă amănunțită în privința acestui incident, cel mai grav incendiu la bordul unei nave de război americane din ultimii ani.

“Am reușit să-mi fac o idee bună despre daune, iar pagubele sunt mari”, a spus Gilday.

“Sunt sigur sută la sută că industria noastră de apărare poate repara nava (…) întrebarea este dacă ar trebui să facem această investiție într-o navă veche de 22 de ani”, a explicat șeful Operațiunilor Navale.

USS Bonhomme Richard ar putea împărtăși soarta submarinului de atac USS Miami (SSN 755), care, în urma unui incendiu în 2012 – provocat de un muncitor dornic să plece mai devreme acasă – a fost dezafectat după ce Forțele Navale au ajuns la concluzia că repararea vasului nu ar fi rentabilă.

Ancheta va stabili cauzele incendiului și va analiza și dacă au existat suficienți marinari de serviciu atunci când a izbucnit incendiul, urmat de două explozii masive, cât și motivele din cauza cărora a fost dezactivat un sistem automat de stingere a incendiilor în timp ce nava era andocată la San Diego pentru lucrări de întreținere și modernizare.

Autoritățile spun că nu au găsit indicii ale unei acțiuni premeditate.

Sursa: US Navy

Amiralul Gilday, care deține funcția de șef al Operațiunilor Navale din august 2019, a precizat că intenționează să facă publice rezultatele anchetei.

Navele americane de asalt amfibiu din clasele Wasp și America pot acționa ca portavioane ușoare, putând utiliza cel puțin o duzină de avioane multirol F-35B care pot decola pe distanță scurtă și ateriza vertical (STOVL).

În cazul în care nava USS Bonhomme Richard (clasa Wasp) nu va fi reparat, înlocuirea vasului ar putea costa până la patru miliarde de dolari, potrivit experților.

În momentul izbucnirii incendiului, pe 12 iulie, nava era andocată la San Diego pentru lucrări de întreținere și modernizare, a căror valoare este estimată la aproximativ 250 de milioane de dolari.

Peste 60 de marinari și civili au fost tratați pentru răni minore, epuizare din cauza temperaturilor ridicate și intoxicare cu fum.

Între timp, Forțele Navale au luat măsuri pentru a preveni o altă tragedie. În următoarele cinci zile, tuturor comandanților le-a fost ordonat să se asigure că echipamentul navei lor este în siguranță, iar membrii echipajului sunt bine instruiți să lupte contra incendiilor.

Incendiile și accidentele grave pe șantierele navale sunt o problemă serioasă cu care se confruntă nu doar Marina Statelor Unite, ci și Rusia (Amiral Kuznețov), China (un portelicopter din clasa Type-075) sau Franța (submarinului nuclear de atac Perle).