ApărareȘtiri

Sistemul antiaerian Tor-M1, despre care se crede că a doborât avionul de pasageri din Iran, lansează o rachetă care atinge viteza Mach 2,8

Oficiali din Marea Britanie, SUA, Canada și Australia au afirmat că avionul ucrainean prăbușit în apropiere de Teheran a fost, cel mai probabil, doborât de o rachetă sol-aer lansată din greșeală de apărarea antiaeriană iraniană, iar autoritățile de la Kiev studiază informațiile, momentan neconfirmate, apărute în mediul online, potrivit cărora la locul incidentului aviatic au fost descoperite fragmente dintr-o presupusă rachetă Tor-M1, de fabricație rusească.

Proiectat pe vremea Uniunii Sovietice, sub numele GRAU 9K330, sistemul antiaerian cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) de tip Tor-M1 (SA-15 Gauntlet, potrivit terminologiei NATO) este capabil să detecteze și să țintească simultan până la 48 de ținte aeriene, putând lansa rachete împotriva a două ținte simultan, informează revista online Defense Update.

Rachetele lansate de sistemul Tor-M1 ating o viteză maximă de până la Mach 2,8 și au o rază de acțiune între 1 și 12 kilometri, putând lovi ținte care zboară de la 10 metri până la 6.000 de metri înălțime.

Sistemul este proiectat să atace avioane, elicoptere, rachete de croazieră și drone.

Un vehicul de lansare Tor-M1 este echipat cu opt rachete de tip 9M330 sau 9M331 și două radare.

Având o greutate de 167 de kilograme, racheta 9M330 are o lungime de 3,5 m și este dotată cu un focos de 15 kilograme.

Acest tip de sistem antiaerian este utilizat de țări precum China, Cipru, Egipt, Iran, Libia, Myanmar, Rusia, Ucraina, Venezuela și Yemen.

În 2007, Rusia finalizat livrarea către Iran a celor 29 de sisteme de apărare aeriană Tor-M1, în pofida criticilor acerbe din partea comunității internaționale.

Regimul de la Teheran a declarat la vremea respectivă că va folosi sistemele antiaeriene pentru a apăra obiective critice din Iran, cum ar fi centre de cercetare în domeniul atomic sau capitala țării, Teheran.

Potrivit revistei Newsweek, sistemul Tor-M1 era activ în zone cheie ale Iranului, inclusiv în apropierea Teheranului, pe fondul temerilor că SUA ar putea riposta imediat la atacurile cu rachete lansate de forțele iraniene asupra unor baze americane din Irak.

Deși contraatacul american nu a avut loc, sistemele defensive ale regimului au rămas în alertă. Oficiali din cadrul serviciilor de informații din SUA, care au vorbit cu publicația americană, cred că avionul de pasageri a fost lovit de o rachetă sol-aer Tor-M1, lansată din greșeală de apărarea antiaeriană, crezând că atacă un obiect zburător american.