ApărareȘtiri

VIDEO: HIMARS al armatei române, transportat de un Airbus A400 M al RAF, într-o infiltrare aeriană rapidă

Sistem romanesc HIMARS transportat de un Airbus A400M al aviației britanice (FOTO: MApN)

Un sistem de artilerie reactivă HIMARS al armatei române a fost transportat de un avion de transport Airbus A400 M al aviației regale britanice în cadrul unui exercițiu de exercițiu de infiltrare rapidă pe cale aeriană (Rapid Aerial Insertion / HI-RAIN), care s-a desfășurat pe data de 9 noiembrie, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

Exercițiul, axat pe un scenariu fictiv, a urmărit verificarea și testarea posibilităților de îmbarcare și debarcare a echipamentului HIMARS în aeronave de transport. În cadrul activității, a fost executată, în premieră, o misiune de transport aerian și infiltrarea unei instalații de lansare HIMARS și a echipajului care o deservește, pe teritoriul României.

Prezent la exercițiu, generalul-maior Iulian Berdilă, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a subliniat faptul că, obiectivul principal privind realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS, avut în vedere la nivelul Forțelor Terestre Române, este operaționalizarea întregii brigăzi până la finalul anului 2024.

„Organizarea unor astfel de exerciții constituie o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre Armata României și forțele armate din cadrul Alianței și totodată, o necesitate pentru demonstrarea capabilităților naționale în domeniul sprijinului prin foc indirect, având în vedere interesul comun de Securitate regională”, a menționat șeful Forțelor Terestre Române.

Exercițiul din România, care a coincis cu exerciții similare în Polonia și Norvegia, face parte din programul Atreus al Comandamentului European al SUA, care își propune să extindă  opțiunile de răspuns ale SUA și aliaților NATO în cazul unui atac extern.

Exercițiul de săptămâna aceasta este a șaptea ediție a ATREUS în teatrul european, însă este primul efort combinat la care participă Norvegia, Polonia, România și Regatul Unit, precum și forțe aeriene, terestre și navale ale SUA.

„Participarea aliaților noștri este piatra de temelie a iterațiilor ATREUS. Polonia, România și Regatul Unit au participat în mod regulat la cele mai recente iterații ATREUS în 2021 și 2022, dar efortul global al colegilor noștri de la comandamente de luptă regionale face din aceasta o demonstrație record de solidaritate aliată la nivel mondial”, a declarat Lawrence Melnicoff, comandantul Operațiunii ATREUS.

În anul 2018, România a achiziționat trei sisteme de tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (cu un total de 54 de instalații de lansare), achiziția, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari fiind realizată prin intermediul programul Foreign Military Sales, direct de la Guvernul SUA. De asemenea, contractul contractul prevede și livrarea a 81 de rachete de tip Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary și 81 de rachete de tip GMLRS M30A1 Alternative Warhead, cât și 54 de rachete de tip Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin prin foc indirect, fiind testate și utilizate în misiuni reale de luptă de Forțele Terestre și Corpul Pușcașilor Marini din SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice, potrivit producătorului Lockheed Martin.

Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere.

M142 HIMARS (lansatorul) este format dintr-un transportor (partea auto) și un sistem de control al focului (FCS) care calculează toate datele misiunii de foc și modul de lansare și de încărcare (Launcher-Loader Module – LLM), care efectuează toate operațiunile necesare pentru a executa misiuni de foc primite.

Un lansator HIMARS poate trage până la șase rachete ghidate 227 mm M31 GMLRS, acestea putând atinge distanțe de peste 70 km; sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km, sau, în viitor, două rachete PrSM, care pot lovi ținte la peste 500 de kilometri.

HIMARS poate fi transportat cu avionul de transport militar C-130 Hercules și poate fi dislocat în zone inaccesibile altor lansatoare de rachete mai grele.

Sistem romanesc HIMARS transportat de un Airbus A400M al aviației britanice (FOTO: MApN)
Sistem romanesc HIMARS transportat de un Airbus A400M al aviației britanice (FOTO: Sgt. Isabelle Dickey/US Army)
Sistem romanesc HIMARS transportat de un Airbus A400M al aviației britanice (FOTO: Sgt. Isabelle Dickey/US Army)
Sistem romanesc HIMARS transportat de un Airbus A400M al aviației britanice (FOTO: Sgt. Isabelle Dickey/US Army)