ApărareȘtiri

Șeful Direcției Logistice a Armatei va trece în rezervă

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au mâncat în 2015 la popota Batalionului 33 Vânători de Munte (foto: tribuna.ro)

Generalul de brigadă Constantin Negrea, șeful Direcției Logistice din Statul Major al Apărării va trece în rezervă pe 30 noiembrie și va fi înaintat la gradul de general-maior cu două stele. Propunerea a fost făcută de ministrul Apărării și aprobată de CSAT.

Generalul Negrea (57 de ani) este șef al Logisticii din ianuarie 2018 și își desfășoară activitatea în această structură din 2003. În perioada 2004-2005, a fost timp de jumătate de an locțiitorul șefului Centrului multinațional logistic întrunit – Divizia poloneză – operațiunea Iraki Freedom III. Doctor în științe militare și informații, Negrea este licențiat al Academiei Tehnice Militare (Facultatea de blindate si aviaţie – specialitatea Tancuri şi Auto).

În ianuarie 2021, șeful Direcției Logistice din SMAp a vorbit într-un interviu despre necesitatea refacerii ”capabilităților proprii de hrănire” ale unităților militare. ”Concepţia privind refacerea capabilităţilor proprii de hrănire în Armata României are o perioadă de implementare  de cinci ani. S-au stabilit direcţiile de acţiune, etapele de urmat şi priorităţile pe linia alocării resurselor pentru realizarea unui sistem militar modern de hrănire în Armata României”, declara generalul Negrea.

El mai spunea că pentru asigurarea capabilităților necesare  hrănirii efectivelor la pace, în situaţii de criză, la instituirea stărilor de mobilizare şi la război ”se va dezvolta sistemul de formare a resursei umane specializate, pentru completarea cu personal a structurilor de execuție a hrănirii”.

”Concepţia stabileşte şi modul cum se vor realiza dotarea cu echipamente moderne specifice blocurilor alimentare şi reabilitarea/modernizarea infrastructurii destinată acestora. Pe măsură ce se realizează, succesiv, capabilitățile finale de hrănire necesare, personalul, în totalitate, va lua, cel puțin, o masă caldă pe zi în unitate”.

În timpul mandatului său, au apărut numeroase critici asupra calității uniformelor combat ale armatei și a faptului că sunt fabricate în China. ”Fac precizarea că fabrica din China lucrează uniforme pentru mai multe armate ale lumii, inclusiv cea americană. Conform contractului-cadru, încheiat pe doi ani, s-au livrat, în 2017, 30.000 de uniforme. Testarea s-a făcut în țară, pentru că, în teatrul de operații avem forțe puține comparativ cu aici. Evident, când le-am trimis acolo, le-am și testat. Din țară și de acolo am constatat neajunsurile și, cu lecțiile învățate, am făcut modificările necesare. De exemplu, s-au introdus specificații mai dure privind consistența materialului, croiala, rezistența la acțiunea razelor solare”,  declara Negrea, pentru presa militară, acum trei ani.