ApărareȘtiri

Secretarul Forțelor Navale ale SUA a efectuat o vizită de două zile în România

Secretarul Forțelor Navale ale SUA, Kenneth J. Braithwaite, a efectuat o vizită în România, în perioada 11-12 noiembrie, în cursul căreia a purtat discuții cu oficialii români și a vizitat Baza Militară 99 Deveselu, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în unități militare din Constanța ale Forțelor Navale Române, informează MApN.

Kenneth J. Braithwaite, s-a întâlnit miercuri, 11 noiembrie, cu ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și cu șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu la sediul MApN.

De asemenea, Braithwaite a avut o întrevedere și cu premierul Ludovic Orban la Palatul Victoria.

Discuțiile desfășurate la sediul MApN au vizat cooperarea bilaterală, proiectele comune ale Forțelor Navale, situația de securitate în regiunea Mării Negre și teme curente aflate pe agenda NATO.

Ministrul apărării naționale a mulțumit partenerului american pentru cooperarea excelentă la nivelul Forțelor Navale, exercițiile multinaționale în regiunea Mării Negre desfășurate în ultimii ani fiind un exemplu de bune practici și coordonare militară la cele mai înalte standarde. Un subiect aparte a fost evidențierea ritmului dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, element esențial pentru securitatea țării noastre și a mediului regional, caracterizat de către ministrul Ciucă „în continuă dezvoltare și mai puternic ca niciodată”.

Șeful Statului Major al Apărării a transmis că între prioritățile Armatei României se numără consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate. „România este un aliat robust, cu relevanță strategică majoră în regiunea Mării Negre”, a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu argumentând că, în condițiile crizei sanitare, procesul de creștere a capacității operaționale a trupelor a continuat și programele esențiale de înzestrare s-au intensificat. Toate acestea s-au realizat în contextul îndeplinirii angajamentelor naționale și a derulării misiunilor internaționale.

Oficialii români au exprimat mulțumiri pentru eforturile Statelor Unite ale Americii de sprijin pe mai multe paliere ale cooperării bilaterale în domeniul apărării, în contextul eforturilor de dezvoltare de capabilități și consolidare a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Agenda oficialului american în România a inclus, de asemenea, vizite în Baza Militară 99 Deveselu, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în unități militare ale Forțelor Navale Române din Constanța.