ApărareCategorie PrincipalăIntelligenceȘtiri

Săptămâna de business: Mii de locuri de muncă din industria aviatică europeană eliminate din cauza crizei COVID-19

  • Airbus taie 15.000 de locuri de muncă. Măsuri similare anunțate și de alte firme din industria aeronautică europeană;
  • Israelul plasează pe orbită un nou satelit militar de recunoaștere pentru a spiona programul atomic al Iranului;
  • New Delhi alocă peste 7 miliarde USD pentru achiziții de armament pe fondul tensiunilor cu Beijingul;
  • Sistem de comunicații german instalat la bordul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”;
  • MBDA și partenerii săi europeni dezvoltă un sistem mobil de rachete dirijate cu ajutorul dronelor;
  • Rusia se oferă să exporte noul tanc T-14 Armata, deși armata rusă are la dispoziție doar un număr foarte redus de astfel de blindate
  • Serbia își prezintă dronele chinezești;
  • Germania achiziționează aproape 2.000 de proiectile pentru lansatorul multiplu de rachete MARS 2 și modernizează sistemului Patriot;
  • Bugetul militar al Ungariei în creștere în 2021, iar o tremie va fi alocat modernizării și achiziției de echipamente.

#Umbrela Strategică vă prezintă o sinteză a principalelor știri de business din industria apărării din săptămână precedentă:

Sursa: MTU Aero Engines

Mii de locuri de muncă din industria aviatică europeană eliminate din cauza crizei COVID-19

Industria aeronautică europeană continuă să sufere din cauza efectelor economice ale pandemiei de coronavirus, cu numeroase firme anunțând disponibilizări pe fondul scăderii vânzărilor din cauza paralizării călătoriilor aeriene.

Airbus, cel mai mare grup aerospațial din Europa, a transmis pe 30 iunie că, pentru a se salva de colaps, va elimina 15.000 de locuri de muncă pentru a compensa declinul provocat de pandemie.

Grupul a indicat că va tăia 5.000 de locuri de muncă în Franța, 5.100 în Germania, 900 în Spania, 1.700 în Marea Britanie și 1.300 în alte părți, iar procesul de reducere a numărului de angajați ar trebuie să se încheie până în vara anului 2021.

Airbus va avea de înfruntat opoziția guvernelor și sindicatelor, care s-au angajat imediat să lupte împotriva concedierilor obligatorii.

“Airbus se confruntă cu cea mai gravă criză prin care a trecut vreodată această industrie”, a declarat directorul general al Airbus, Guillaume Faury. “Măsurile pe care le-am luat până acum ne-au permis să absorbim impactul inițial al acestei pandemii globale. Acum, trebuie să ne asigurăm că putem păstra compania și să ieșim din criză ca un lider aerospațial global sănătos, adaptându-ne la provocările copleșitoare cu care se confruntă clienții noștri”, a adăugat oficialul.

Airbus este una dintre cele mai mari grupuri din domeniul aerospațial și al serviciilor conexe. În 2019, a înregistrat venituri de 70 de miliarde de euro și numărul angajaților săi este de aproximativ 135.000.

Airbus a refuzat să excludă concedierile, dar a transmis că mai întâi va apela la disponibilizări voluntare, pensionări anticipate și alte măsuri. Grupul vrea să înceapă implementarea reducerilor de personal în această toamnă și să le finalizez până vara viitoare.

Airbus nu este singurul gigant al industriei aeronautice care e nevoit să elimine mii de posturi.

Boeing, cel mai mare rival internațional al grupului Airbus, a anunțat anterior că va tăia peste 12.000 de locuri de muncă în SUA, dintre care 6.700 de angajați concediați.

Iar Rolls-Royce plc, unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane, estimează că va trebui să-și reducă numărul de angajați cu cel puțin 9.000, dintr-un total de 52.000 de angajați la nivel mondial. Reorganizarea propusă va genera economii anuale de peste 1,3 miliarde de lire sterline, au declarat reprezentanții firmei britanice în mai.

Totodată, producătorul german de motoare de avioane MTU Aero Engines AG a anunțat pe 6 iulie că intenționează să reducă numărul angajaților săi cu 10% până la 15% până la sfârșitul anului 2021.

Acest lucru se va realiza în mare parte prin acorduri individuale, apelând la măsuri ca pensionarea parțială, pensionarea anticipată și la alte aranjamente. Cifra țintă va fi obținută și prin măsuri care au fost deja introduse, cum ar fi înghețarea angajărilor pentru ocuparea posturilor vacante, precum și reducerea programului de lucru.

“Ca urmare a pandemiei, industria aviatică va continua să fie sub presiune pentru un timp. Vor trece anii înainte ca traficul aerian – care stă la baza activităților noastre de producție și întreținere – va reveni la nivelurile dinaintea crizei”, a declarat directorul general al grupului german, Reiner Winkler.

MTU Aero Engines produce motoare atât pentru avioane civile, cât și militare, și asigură mentenanța pentru majoritatea avioanelor din dotarea aviației germane (Luftwaffe). În anul fiscal 2019, compania avea peste 10.000 de angajați în mai multe țări din lume și a realizat vânzări peste 4,6 miliarde de euro.

De asemenea, producătorul franco-italian de avioane regionale de pasageri ATR a anunțat pe 2 iulie că intenționează să-și ajusteze activitatea ca răspuns la criza COVID-19, estimând o reducere majoră a producției ca urmare a scăderii uriașe a activității aviației comerciale în ultimele luni.

Întrucât industria aeronautică se confruntă cu o criză fără precedent, această diminuare a activității va avea un impact negativ și asupra forței de muncă a companiei ATR, care estimează că va trebui să-și reducă numărul de angajați cu 204 persoane, majoritatea din Franța.

“Industria aviației, împreună cu multe alte industrii, se confruntă cu cea mai mare criză economică pe care am trăit-o”, a declarat Stefano Bortoli, directorul general ATR, într-un comunicat pe 2 iulie.

“Vom face tot posibilul pentru a sprijini membrii echipei ATR și pentru a ne asigura că, atunci când este posibil, reducerea forței de muncă va fi voluntară”, a adăugat Bortoli.

ATR produce aeronave regionale de pasageri, cum ar ATR 42 și 72. În 2019, compania a avut venituri de 1,6 miliarde de dolari. ATR este o companie mixtă creată de Airbus și Leonardo.

 


Israelul a plasat pe orbită un nou satelit de spionaj pentru a supraveghea Iranul

Israelul a lansat pe 6 iulie un satelit-spion de la o bază din centrul țării, a declarat Ministerul israelian al Apărării, consolidând astfel capacitatea statului ebraic de a monitoriza activitățile principalului său inamic, Iranul, relatează publicația Le Figaro.

“Ministerul israelian al Apărării și compania aerospațială și de apărare Israel Aerospace Industries (IAI) au lansat cu succes satelitul de recunoaștere Ofek 16” la ora locală 04:00 (01:00 GMT), a se arată într-un comunicat.

Satelitul de recunoaștere militară Ofek 16, lansat în spațiu de o rachetă Shavit, este un „satelit electro-optic cu capacități avansate”, se arată în comunicatul autorităților israeliene.

“Lansarea cu succes a satelitului Ofek 16 este o altă realizare extraordinară pentru industria de apărare în ansamblu ei și în special pentru Israel Aerospace Industries”, a declarat ministrul Apărării, Benny Gantz.

“Superioritatea tehnologică și inteligența sunt esențiale pentru securitatea statului Israel (…) Vom continua să consolidăm și să menținem capacitățile Israelului în toate domeniile și pe toate fronturile”, a subliniat ministrul.

Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la misiunea acestui satelit, însă, potrivit postului public de radio din Israel, satelitul va avea rolul de a monitoriza activitățile în domeniul nuclear ale Iranului.

Satelitul a fost realizat în urma colaborării dintre principalele companii de apărare din Israel: Elbit Systems a furnizat camera Jupiter Space; Rafael Advanced Defense Systems a venit cu sistemul de propulsie, iar Israel Aerospace Industries, în calitate de contractant principal, a realizat racheta la bordul căreia a fost lansat satelitul, relatează Defense News.

Camera multispectrală Jupiter Space de la bordul satelitului Ofek 16, realizată de Elbit, are o rezoluție de 50 de centimetri de la o altitudine de 600 de kilometri.

Sistem Patriot

Germania achiziționează aproape 2.000 de proiectile pentru lansatorul multiplu de rachete MARS 2 și modernizează sistemului Patriot

Parlamentul federal de la Berlin a  aprobat la începutul lunii iulie două programe legate de achiziția de rachete pentru armată germană. Primul se referă la achiziția de 1.818 de rachete GMLRS pentru lansatorul multiplu de rachete MARS 2 la un preț estimat la maxim 278 milioane de euro. Al doilea program se referă la modernizarea a 170 de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, la un cost estimat la maxim 213 milioane de euro, relatează Defence24.

MARS2/LRU este varianta europeană a lansatorului multiplu de rachete M270 MLRS, fabricat de SUA. 

În viitor, Germania intenționează, de asemenea, să achiziționeze rachete GMLRS-ER, cu o rază de acțiune extinsă.

În ceea ce privește modernizarea a 170 de rachete Patriot, deși autoritățile germane nu au specificat ce rachete vor fi modernizate, este aproape sigur că este vorba despre rachetele PAC-2, care vor fi modernizate la versiunea GEM-T. 

 

Sursa: Indian Defense Ministry

Criza India-China: New Delhi alocă peste 7 miliarde USD pentru achiziții de armament, inclusiv 33 de avioane militare din Rusia

Pe fondul tensiunilor cu China, India a anunțat pe 2 iulie că va achiziționa 33 de avioane multirol rusești MiG-29 și Su-30 MKI și va moderniza alte 59 de aparate MiG-29 aflate deja în dotarea forțelor sale aeriene, totul la un preț de 2,4 miliarde de dolari. De asemenea, Guvernul de la New Delhi a alocat 5,2 miliarde de dolari pentru achiziția de armament și muniții produse de industria autohtonă, relatează Radio Free Europe/ Radio Liberty și agenția Anadolu.

Din cele 33 de aparate rusești achiziționate, 12 aeronave Su-30 MKI urmează să fie fabricate sub licență în India de Hindustan Aeronautics Limited.

O parte semnificativă a echipamentelor militare utilizate de forțele armate indiene sunt de proveniență sovietică sau rusească, însă, în ultimii ani, Israelul, Franța și Statele Unite au devenit furnizori majori ai Indiei pentru produse militare ultramoderne.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm, India este al treilea cel mai mare importator de armament la nivel mondial, cu achiziții de 71,1 miliarde de dolari în 2019.

Ministerul Apărării de la New Delhi a anunțat tot pe 2 iulie că alocă 5,2 miliarde de dolari pentru comenzi către industria locală de armament, intenționând să achzilțiuoneze, printre altele, muniție pentru lansatoare multiple de rachete Pinaka, sisteme radio digitale, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și rachete aer-aer Astra.

Achizițiile de urgență făcute de Guvernul de la New Delhi vin în contextul în care India este angrenată de mai multe săptămâni într-o confruntare cu China.

Sursa: Serbia’s Ministry of Defense

Serbia a prezentat șase drone armate CH-92A fabricate în China.

Armata sârbă a prezentat oficial pe 4 iulie cele șase drone noi de tip CH-92A,  achiziționate din China, care sunt înarmate cu două rachete ghidate laser FT-8C, care au o rază de 9 kilometri, a anunțat Ministerul Apărării de la Belgrad, citat de Defense-Aerospace.com.

Prezent la ceremonie, președintele Aleksandar Vučić a menționat că dronele sunt echipate atât pentru misiuni de luptă, putând lansa rachete aer-sol, cât și pentru misiuni de recunoaștere.

Dezvoltată de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), drona CH-92A are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri și o viteză maximă de 200 de kilometri/oră și poate fi echipată cu două rachete, inclusiv rachete aer-sol FT-8C.

Acordul pentru achiziția de drone CH-92A a fost anunțat în noiembrie 2019.

Vucic a refuzat să spună cât a costat achiziția, însă a afirmat că convenit să coopereze cu experți chinezi în ceea ce privește dezvoltarea în comun a tehnologiei, astfel încât Serbia să își poată dezvolta propriile dorne dintr-o clasă similară.

Pe lângă cele șase drone CH-92A, Serbia a achiziționat și 18 rachete aer-sol FT-8C pentru aeronava fără pilot.

Firmele militare chinezești sunt furnizori activi de drone pentru uz militar pe piața internațională, iar drone din seria CH și Wing Loong pot fi adesea văzute în Orientul Mijlociu și Africa. Începând cu decembrie 2018, 100 de drone Loing Wong au fost livrate clienților străini, relatează Global Times.

 

Lituania comandă elicoptere americane UH-60M Black Hawk

Departamentul de Stat al SUA a anunțat pe 6 iulie că a aprobat un contract potențial de vânzare către Lituania a șase elicoptere Black Hawk UH-60M și echipamente aferente la un preț estimat de 380 milioane dolari.

Potențiala achiziție a elicopterelor UH-60 va crește semnificativ capacitatea Lituaniei de a transporta trupe, de a asigura securitatea frontierelor, de a efectua misiuni de antiterorism, evacuare medicală, căutare și salvare, sprijin de luptă. Aceste elicoptere UH-60 vor spori și interoperabilitatea cu forțele SUA și NATO în misiuni de reacție rapidă.

Lituania intenționează să folosească aceste elicoptere pentru a-și moderniza și lărgi forțele armate, cu scopul oferirii de suport logistic în regiune și pentru a combate amenințările teroriste.

T-14 Armata (Russian MOD)

Rusia a început să promoveze la export noul tanc T-14 Armata

Șeful Serviciului Federal de Cooperare Tehnică și Militară din Rusia, Dmitri Shugaiev, a declarat pe 6 iulie că Rusia oferă la export noul tanc T-14 Armata, iar ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat în aprilie că Rusia intenționează să înceapă, în 2021, colaborarea cu clienții străini pentru exportul de tancuri Armata, adăugând că Moscova a primit deja mai multe cereri, relatează agenția de știri Tass.

“Producătorii ruși sunt pregătiți să ofere cumpărătorilor potențiali sisteme de apărare aeriană, precum S-300 și S-400, și avioane și elicoptere avansate. Pregătim avioane de vânătoare MiG-35 pentru vânzare și promovăm cel mai recent tancul T-14 Armata”, a declarat Shugaiev, citat de publicația online Glas Javnosti din Serbia.

Armata este o platformă blindată standardizată, care servește ca bază pentru dezvoltarea unui tanc, a unui vehicul de luptă pentru infanterie, a unui transportor blindat și a altor vehicule blindate.

Tancul T-14, dezvoltat pe baza platformei Armata a fost dezvăluit publicului la parada din Ziua Victoriei de pe 9 mai 2015. Noul vehicul blindat dispune de echipament complet digital, un tun avansat cu sistem de încărcare automată, și o capsulă blindată izolată pentru echipaj.

Primul lot de vehicule blindate pe baza platformei Armata pentru Forțele Terestre Ruse urmează să fie livrat pentru evaluare operațională în cursul anului 2020, a declarat în februarie directorul general al producătorului de tancuri Uralvagonzavod (UVZ), Alexander Potapov, citat de publicația The Diplomat.

Câteva zeci de prototipuri de vehicule T-14, T-15 și T-16 au fost testate de armata rusă în 2019. Primul lot de nouă tancuri  T-14 Armata era programat să fie inițial livrat armatei ruse în 2018, însă data livrării a fost amânată până în 2019 și apoi 2020.

 

R&S®M3SR Series4400 Software Defined Radios

Sistemul de comunicații al puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” modernizat de firma germană Rohde & Schwarz

Compania germană Rohde & Schwarz a modernizat recent sistemul de comunicații al puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), instalând sisteme radio digitale R&S M3SR (R&S Series 4100 HF și R&S Series4400 VHF/UHF) și un sistem de gestionare a mesajelor, se arată într-un comunicat al firmei.

Nava „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) s-a întors, pe 5 iunie, din Marea Mediterană, unde a asigurat, în primul semestru al anului 2020, comanda Grupării Permanente NATO de Luptă Contra Minelor Nr. 2 (SNMCMG-2 – Standing NATO Mine Counter Measures Group Two).

„Suntem foarte mândri că echipamentele noastre sunt integrate în acestă unitate navală majoră pentru România. Clientul este foarte mulțumit de performanța și de fiabilitatea sistemelor noastre”, a declarat Hansjörg Herrbold, vicepreședinte în cadrul Rohde & Schwarz.

„În mai puțin de patru luni, am furnizat Marinei Române un sistem adaptat. Tehnologia avansată a sistemelor de comunicații instalate la bordul navei române facilitează comunicarea în cadrul grupului naval și cu Comandamentul Maritim Aliat. Rohde & Schwarz a furnizat tehnologie de comunicare de ultimă generație către patruzeci de Forțe Navale”, adăugat Hansjörg Herrbold.

La începutul acestui an, fabrica Rohde & Schwarz Memmingen a atins o etapă importantă: livrarea a peste 10.000 de sisteme radio R&S M3SR.

În perioada 16 ianuarie – 5 iunie 2020, nava militară românească a executat misiuni specifice luptei contra minelor marine, pentru menținerea capacității de luptă și de reacție imediată a NATO, conform răspunsului militar aliat rapid în situații de criză în regiunea Mării Negre, Mării Egee și a Mării Mediterane.

Ungaria alocă 2,2 miliarde de euro pentru apărare în 2021. Un sfert din buget destinat modernizării

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în pofida problemelor economice la nivel global generate de pandemia de coronavirus, relatează MTI, Daily News Hungary și Budapest Business Journal.

Ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, a declarat, luni, la postul public M1, că bugetul militar al țării va ajunge la 1,66% din PIB, Ungaria apropiindu-se de nivelul de 2% din PIB prevăzut de acordurile NATO.

În bugetul central pe 2021, aprobat vineri de parlamentul de la Budapesta, la capitolul apărare este alocată suma de 778 miliarde de forinţi (2,2 miliarde de euro), cu 162 de miliarde de forinţi mai mult decât în anul curent, a explicat Tibor Benko.

Ministrul a adăugat că 25%-30% din bugetul militar va fi alocat pentru modernizarea forțelor armate.

De asemenea, Benko a precizat că achizițiile pentru forțele armate vor continua în anul următor, Ungaria urmând în curând să primească tancuri Leopard.

Generalul Gabor Lorincz a declarat luni pentru cotidianul Magyar Nemzet că un prim lot de 12 tancuri Leopard 2 A4HU urmează să sosească în cursul verii la baza militară de la Tata.

Tancurile Leopard 2 A4HU au fost luate în leasing pentru instruirea echipajelor până la sosirea unui nou lot de tancuri avansate de tip A7, ce urmează să fie livrate de firma germană Krauss-Maffei în 2021, a precizat Gabor Lorincz, comandantul unității de tancuri de la Tata

Achiziția de tancuri Leopard face parte din programul Zrínyi 2026 de dezvoltare a forțelor armate ungare, a menționat generalul.

Sursa: TASS

Sistemul de avertizare timpurie contra rachetelor balistice din regiunea Crimeea va deveni operațional în 2024

Sistemul de avertizare timpurie contra rachetelor balistice instalat la Sevatopol, în Crimeea, va deveni operațional în 2024, a declarat recent general-colonelul Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse, relatează agenția de știri Tass.

“Având în vedere importanța desfășurării unui sistem radar pe direcția de amenințare a rachetelor de sud-vest, am luat o decizie de a disloca un radar prefabricat la Sevastopol, care va fi gata în 2024”, a declarat Surovikin pentru ziarul Krasnaya Zvezda.

Amplasarea noului radar consolidează sistemul Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) creat de Rusia în regiunea Crimeea și în bazinul Mării Negre, la distanțe considerabile de regiunea anexată în 2014.

Rusia susține că decizia dislocării de mijloace de detecție suplimentare în Crimeea vine ca o reacție la posibilitatea ca Ucraina să primească rachete antinavă Harpoon din Statele Unite.

Pentru a îmbunătăți capacitatea de detecție a lansărilor de rachete balistice, Ministerul Apărării de la Moscova instalează noi stații radar prefabricate în diverse puncte ale Rusiei, inclusiv în nordul extrem al țării, în apropiere de Murmansk și lângă Vorkuta, cel mai estic oraș european.

De asemenea, Rusia intenționează să amplaseze un radar de noua generație în exclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică, care va putea monitoriza lansările de rachete croazieră și hipersonice în toată Europa, potrivit unei surse citate de agenția Tass în luna martie.

Radarele de tip Konteiner pot urmări lansările de rachete până la o distanță de 3.000 de kilometri.

Pe lângă radarul ce urmează să fie instalat la Kaliningrad, un dispozitiv similar a fost instalat în 2019 în Republica Mordovia din centrul Rusiei.

Moscova intenționează, de asemenea, să poziționeze un radar de monitorizare a amenințărilor hipersonice și în zona arctică, a mai afirmat sursa citată de Tass.

Sursa: MBDA

MBDA și partenerii săi europeni dezvoltă un sistem mobil de rachete dirijate dincolo de linia de țintire

MBDA ia parte împreună cu 13 parteneri și subcontractanți din 5 țări la dezvoltarea unei noi capacități de dirijare dincolo de linia de țintire (acronim în engleză BLOS) cu ajutorul dronelor pentru sistemul de rachete antitanc Missile Moyenne Portée (MMP), se arată într-un comunicat remis Umbrelei Strategice.

LynkEUs este un proiect coordonat de MBDA și a fost selectat de Comisia Europeană ca parte a noului program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP).

Racheta MMP a MBDA a fost selectată pentru proiectul european de dezvoltare a sistemului Beyond-Line-Of-Sight

MBDA ia parte împreună cu 13 parteneri și subcontractanți din 5 țări la dezvoltarea unei noi capacități bazate pe sistemul de rachete MMP, care va fi unică pentru forțele armate.

LynkEUs, un proiect coordonat de MBDA, a fost selectat de Comisia Europeană ca parte a noului program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), în urma consultării cu statele membre.

LynkEUs este prima contribuție tehnologică și industrială la obiectivele proiectului ce dezvoltă capacitatea Beyond-Line-Of-Sight (BLOS), proiect care face parte din inițiativa PESCO. Proiectul sistemului BLOS a fost aprobat în noiembrie 2018 de miniștrii Apărării din statele membre UE.

LynkEUs este gestionat în parteneriat strâns cu forțele armate franceze, belgiene și cipriote. Proiectul urmărește să definească un concept operațional inițial pentru o capacitate europeană BLOS. De asemenea, va fi o oportunitate pentru identificarea și testarea de soluții emergente care să contribuie la un posibil upgrade al capacității, iar proiectul va fi validat printr-o campanie de testare.

Conceptele și testele finalizate pentru capacitatea BLOS, în cadrul PESCO, vor contribui la dezvoltarea unei familii de sisteme de rachete BLOS man-on-the-loop, bazată pe racheta cu rază medie MMP și aflată sub umbrela industriei de apărare din Europa.

Cu o greutate de doar 15 kilograme și o lungime de aproximativ 1,3 metri, Missile Moyenne Portée (MMP) este unul dintre cele mai ușoare sisteme antitanc portabile.

Eric Béranger, directorul general al MBDA, a declarat: „LynkEUs este primul proiect de cooperare în domeniul sistemelor de rachete care se bazează pe noile instrumente de apărare ale UE și primul proiect de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării al UE care va fi coordonat de MBDA”.

„Acest lucru demonstrează dorința noastră de a coopera într-o măsură din ce în ce mai mare în Europa și de a extinde cercul nostru de parteneriate industriale și tehnologice, în special cu IMM-uri inovatoare și cu centre europene de cercetare. De asemenea, demonstrează angajamentul nostru de a răspunde ambițiilor europene de autonomie strategică și de suveranitate tehnologică”, a adăugat Béranger.

MBDA și cei 10 parteneri – din Belgia (Academia Regală Militară, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgia și Xenics); Cipru (Aditess, Cyprus Institute și SignalGenerix); Franța (Novadem și Safran); împreună cu cei 3 subcontractanți: MILREM (Estonia), DELAIR (Franța) și Carmenta (Suedia) – intră acum în faza de negociere a acordului de grant cu Comisia Europeană.

Sursa: Tweet Militer

Estonia donează Ucrainei peste 2.000 de pistoale sovietice Makarov ca sprijin împotriva agresiunii ruse

Estonia donează Ucrainei 2.400 de pistoale Makarov (PM), de fabricație sovietică, cu scopul de a ajuta armata ucraineană să reziste agresiunii inacceptabile a Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei, lucru care are un impact negativ asupra securității europene, a afirmat ministrul estonian al Apărării, Jüri Luik, citat de Eesti Rahvusringhääling, organizația publică de televiziune și radio de la Tallinn.

Armele de foc provin de la Forțele de Apărare Estoniene (FED) și au fost expediate marți, a transmis Ministerul Apărării.

Jüri Luik a mai spus că Estonia susține cu tărie și fermitate Ucraina, a cărei suveranitate și integritate teritorială trebuie restabilită după anexarea Crimeei în 2014 și războiul de insurgență din estul țării.

“Agresiunea continuă a Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei este inacceptabilă și are un impact mai larg asupra securității Europei în ansamblu”, a spus Luik.

“Cu această livrare, susținem un aliat care este în război de șase ani”, a adăugat ministrul.

Maiorul Risto Pärtel, un oficial din cadrul Forțelor de Apărare Estoniene (FED), a declarat că pistoalele au fost retrase din uz de Estonia deoarece au fost înlocuite de arme cu utilizează proiectile cu calibre standard NATO.

Transportul armelor în Ucraina se ridică la aproximativ 7.000 de euro, iar costurile vor fi suportate de Estonia, a precizat Ministerul Apărării de la Tallinn.

Pistoalele Makarov, calibru 9×18 mm, au fost introduse în uz în anul 1951 ca arma de serviciu a forțelor de securitate ale Uniunii Sovietice, dar au fost utilizate și de numeroase țări comuniste, inclusiv România.

 

Franța ar putea achiziționa avioane de avertizare timpurie E-2D Advanced Hawkeye pentru portavionul Charles de Gaulle

Statele Unite au anunțat luni că au aprobat exportul a trei avioane de avertizare timpurie E-2D Advanced Hawkeye către Franța, valoarea estimată a tranzacție fiind de 2 miliarde de dolari, relatează publicația Ouest-France și site-ul United States Naval Institute.

“Această vânzare va ajuta Franța să răspundă amenințărilor actuale și viitoare”, se afirmă într-un comunicat publicat de Departamentul de Stat, subliniind că Marina franceză, care are deja generația anterioară de avioane Hawkeye, “nu va avea dificultăți în a absorbi acest echipament”.

Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye este o versiune îmbunătățită a aparatului E-2C Hawkeye, din care Franța are trei unități. E-2D are un radar complet nou, un cockpit tactic îmbunătățit și sisteme de comunicații modernizate.

În cazul în care tranzacția va fi finalizată, Franța va deveni a treia țară din lume care folosește varianta îmbunătățită Advanced Hawkeye. În afară de Marina SUA, noul E-2D se mai află în dotarea Japoniei.