ApărareȘtiri

Rusia: Solicitarea Maiei Sandu de retragere a trupelor ruse subminează procesul de pace din Transnistria

Moscova o acuză de Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova, că subminează procesul de pace din Transnistria – blocat de aproape trei decenii, după ce Sandu a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă, informează Azerbaijan Press Agency (APA).

„Intenția noului președinte al Moldovei, Maia Sandu, de a retrage grupul operativ al trupelor rusești din Transnistria este direcționat spre încălcarea eforturilor de soluționare pașnică” a problemei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova.

„Considerăm această declarație ca având scopul de a submina eforturile de soluționare pașnică a problemei transnistrene. Mandatul operațiunii de menținere a păcii indică în mod clar durata participării noastre la aceasta până la încheierea unui acord politic cu privire la soluționarea conflictului. Mai este mult timp până la asta”, a completat oficialul rus.

Zakharova a menționat că, datorită prezenței trupelor ruse de menținere a păcii în regiunea transnistreană, stabilitatea a fost menținută timp de 25 de ani și nu s-au înregistrat vărsări de sânge.

Într-un interviu recent cu pentru publicația ucraineană Evropeyska Pravda, Maia Sandu a subliniat că se opune federalizării Republicii Moldova și a afirmat că soluționarea chestiunii transnistrene “trebuie să includă retragerea completă a trupelor rusești din Moldova”.

Președintele ales al Republicii Moldova a declarat recent că, în pofida deciziei Chișinăului de a alege o „abordare indulgentă” în privința negocierile privind regiunea separatistă Transnistria, acest lucru nu a condus la soluționarea conflictului înghețat, care durează de aproape trei decenii.

În urmă cu patru ani și Igor Dodon, președintele în exercițiu al Moldovei, spunea că forțele ruse, rămase în stânga Nistrului, trebuie să plece, dar de atunci nu a luat nicio măsură pentru a realiza acest lucru, ci dimpotrivă.

Mai mult, Dodon a afirmat recent că liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este președintele Transnistriei.

În urmă cu 30 de ani, autoritățile separatiste proruse de la Tiraspol, nemulțumite de procesele democratice, oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin, au proclamat „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană”. Ulterior, după obținerea independenței Republicii Moldova, tensiunile între Chișinău și Tiraspol au degenerat într-un conflict armat, care s-a încheiat cu intervenția Armatei a 14-a, unitățile căreia rămân staționate în stânga Nistrului și astăzi. Regimul de la Tiraspol rămâne nerecunoscut internațional, fiind susținut militar, politic și economic doar de Federația Rusă.