ApărareȘtiri

Rusia: URSS, ”forțată” să semneze Pactul Molotov-Ribbentrop din cauza acordurilor încheiate de puterile occidentale cu Hitler

Pactul sovieto-nazist (Sursa: Ambasada Poloniei în Lituania)

Ministerul de Externe de la Moscova susține că Uniunea Sovietică a fost forțată să semneze Pactul Molotov-Ribbentrop din 1939, prin care sovieticii și naziști își împărțeau Europa de Est, România Mare fiind printre țările vizate, din cauză că puterile occidentale acceptaseră să încheie o serie de acorduri cu liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler.

În replică, Polonia, prima victimă a pactului sovieto-nazist, a amintit diplomaților ruși că „au uitat” să menționeze faptul că Uniunea Sovietică s-a alăturat agresiunii naziste împotriva Poloniei și a impus un regim brutal de ocupație în zonele cucerite.

„Acordul sovieto-german de neagresiune a fost doar ultimul dintr-o lungă listă de pacturi semnate între Hitler și puterile occidentale, în pragul celui de-al Doilea Război Mondial”, se afirmă într-un mesaj postat  duminică pe contul oficial de Twitter al Ministerul de Externe de la Moscova.

„A fost semnat doar după ce Occidentul a respins în repetate rânduri încercările sovietice de a forma o coaliție anti-Hitler”, se mai afirmă în mesajul însoțit de o listă cu acordurile încheiate de diverse țări occidentale cu Germania nazistă.

„În 1939, USSR & Germania au semnat Pactul de non-agresiune. Semnarea pactului, o decizie forțată și extrem de grea, a fost o necesitate severă pentru Uniunea Sovietică”

„Ați «uitat» să menționați că, în urma Pactului, trupele sovietice s-au alăturat, pe 17 septembrie, Germaniei naziste în agresiunea împotriva Poloniei. 52% din teritoriu and și 13 milioane de locuitori au căzut sub ocupație sovietică și au fost apoi supuși represiunilor și crimelor”, a replicat prompt Ministerului de Externe de la Varșovia, citat de site-ul PolandIn al postului public Telewizja Polska S.A.

În mesajul Ministerului rus de Externe nu apare nicio mențiune despre faptul că puterile occidentale (Franța și Marea Britanie) au declarat prompt război Germaniei naziste după atacarea Poloniei, în timp ce Uniunea Sovietică a cooperat cu naziștii împotriva primei victime și a livrat celui de-al Treilea Reich cantități mari de resurse naturale, ce au permis armatei germane să înfrângă Franța.

La 23 august 1939, la Moscova, Uniunea Sovietică și Germania Nazistă au semnat un Tratat de neagresiune, cunoscut sub numele Pactul Molotov-Ribbentrop, după numele celor doi miniștri de externe semnatari. Pactul a fost însoțit de un Protocol secret ce împărțea Europa centrală și Răsăriteană în „sfere de influență”.

Cele două părți semnatare își împărțeau teritorii aparținând Poloniei, Finlandei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei. Referitor la România, partea sovietică își preciza interesul pentru Basarabia.

În anul 2008, Parlamentul European a desemnat data de 23 august drept „Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului”, având în vedere rolul determinant al Pactului Ribbentrop-Molotov în declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Această zi a fost proclamată de legislativul european pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor și exterminărilor în masă, precum și pentru întărirea bazelor democrației și consolidarea păcii și stabilității în Europa.

În România a fost stabilită „Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului” pe 23 august, prin Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011.

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului

Publicată de Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania pe Duminică, 23 august 2020