MAE rus încearcă să justifice pactul dintre Hitler și Stalin, în urma căruia România a pierdut Basarabia și nordul Basarabiei
Ministerul rus de Externe a distribuit un videoclip în care încearcă să justifice decizia Moscovei de a semna Pactul Molotov-Ribbentrop cu Germania nazistă, pe 23 august 1939. Videoclipul omite în totalitate protocoalele secrete ale pactului, prin care cei doi dictatori împărțeau Europa între ei.
Postat pe Twitter cu ocazia aniversării semnării odiosului pact, videoclipul postat de MAE rus arată că numeroase state europene au semnat acorduri de neagresiune cu Germania nazistă, însă omite faptul că aceste înțelegeri nu includeau clauze privind împărțirea altor țări.
Moscova încearcă să acrediteze ideea că Uniunea Sovietică ”nu a avut altă opțiune” decât să semneze acordul, motivând că Occidentul a refuzat să încheie un acord antinazist cu URSS înainte de război.
Rusia chiar încearcă să acuze Polonia și vecinii europeni ai URSS că împiedicat formarea unei înțelegeri antinaziste prin faptul că au refuzat accesul trupelor sovietice pe teritoriul lor.
Drept urmare, URSS a semnat pactul Molotov-Ribbentrop, pe 23 august 1939, care a permis Germaniei naziste să se concentreze pe războiul împotriva aliaților occidentali (în principal Polonia, Marea Britanie, Franța, Norvegia) fără să se teamă de un atac pe la spate dinspre est.
Totodată, acordul cu Germania nazistă a permis URSS să anexeze cu forța teritorii din statele vecine (estul Poloniei, statele baltice, estul României, sud-estul Finlandei).
De altfel, deși încearcă să lanseze ideea că URSS s-a opus de la început Germaniei naziste, MAE rus uită că, pe 22 septembrie, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au organizat o paradă militară comună la Brest-Litovsk, după ce cele două state totalitare au invadat și dezmembrat Polonia.
De altfel, prin invazia sovietică în Polonia, în septembrie 1939, sovieticii au încălcat și pactul de neagresiune dintre Varșovia și Moscova, semnat în 1932.
Actualii diplomați de la Moscova uită și faptul că URSS a livrat Germaniei naziste cantități semnificative de petrol, minereuri și grâne în perioada 1939-iunie 1941, resurse ce au permis mașinăriei de război naziste să înfrângă Franța.
MAE rus concluzionează că: ”datorită pactului de neagresiune sovieto-german, războiul a început de pe frontiere mai avantajoase din punct de vedere strategic pentru Uniunea Sovietică și sute de mii de vieți au fost salvate”. Moscova însă nu menționează zecile de mii de români, polonezi și alții care au fost uciși de sovietici între 1939 și 1941 în Basarabia și nordul Bucovinei (de exemplu, Masacrul de la Fântâna Albă), estul Poloniei (Masacrul de la Katyn) sau în statele baltice.
📅 Today marks 83 years since the signing of the Treaty of Non-Aggression between Germany and the USSR.
📹 Watch our retrospective video for information on the state of affairs in Europe prior to the signing of this document.
🔗 https://t.co/0oj5eo5QbC pic.twitter.com/mxyonaFXDt
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) August 23, 2022