ApărareIntelligenceȘtiri

Rusia dislocă elicoptere de avertizare timpurie și control în Crimeea

Sursa: military-today.com

#Aparatele permit o supraveghere sporită a Mării Negre și pot mări raza de acțiune a rachetelor antinavă. Distanța de la Sevastopol, baza Flotei ruse a Mării Negre, la Constanța este de mai puțin de 400 de kilometri.

Flota rusă de la Marea Neagră a primit un elicopter de avertizare timpurie și control de tip Kamov Ka-31R (Helix, potrivit terminologiei NATO), care este echipat cu un radar ce poate detecta ținte navale și aeriene de la sute de kilometri distanță și poate ghida rachetele antinavă amplasate în Crimeea sau la bordul vaselor ruse.

Conform cotidianului rus Izvestia, citat de portalul Defence24, primul aparat Ka-31R a fost livrat la jumătatea lunii ianuarie, fiind integrat în Regimentul independent nr. 318 de aviație navală mixtă al Flotei Mării Negre, staționat la baza aeriană Kacha din sud-vestul Peninsulei Crimeea. Jurnaliștii ruși au subliniat că în perioada următoare vor fi dislocate în Crimeea și mai multe aparate de acest fel.

Kamov Ka-31R este un elicopter naval de avertizare timpurie și control, care a fost conceput să opereze de la bordul navelor de suprafață, fiind dezvoltat din elicopterul de transport Ka-29. Elicopterul are un echipaj de 3 oameni. Greutatea la decolare este de 12,5 tone, iar raza de acțiune este de 700 de kilometri.

Aeronava este echipată cu un radar Doppler în impulsuri de tip E801M Oko, care potrivit mass-mediei ruse, poate detecta ținte cu o suprafaţa efectivă de reflexie (RCS) redusă, cum ar fi rachete de croazieră, de la 150 de kilometri, iar ținte navale standard de la peste 250 de kilometri.

Radarul poate fi folosit pentru a ghida rachetele 3M-54 Kalibr, Onyx 3M55 (P-800) și rachetele hipersonice 3M22 Zircon către navele inamice din Marea Neagră sau spre ținte terestre din zona pontică.

Capacitățile de detecție, urmărire și ghidaj oferite de platforma Ka-31R consolidează sistemul Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) creat de Rusia în Crimeea și în bazinul Mării Negre, la distanțe considerabile de regiunea anexată în 2014.

Rusia susține că decizia dislocării de mijloace de detecție suplimentare în Crimeea vine ca o reacție la posibilitatea ca Ucraina să primească rachete antinavă Harpoon din Statele Unite.

Activitățile intense desfășurate de drone și aeronave de recunoaștere americane și nave NATO în regiunea Mării Negre ar putea fi un alt motiv pentru prezența elicopterului de avertizare timpurie.