ApărareIntelligenceȘtiri

Rusia a efectuat un nou test cu o armă antisatelit/ SUA acuză Moscova că pune în pericol sistemele spațiale americane

Sursa: USSPACECOM

Rusia a efectuat miercuri un nou test cu o rachetă care poate distruge sateliți aflați pe orbită joasă a Pământului, a transmis Comandamentul Spațial al Statelor Unite, care a indicat că astfel de teste reprezintă un pericol la adresa sistemelor americane din spațiu, relatează CNBC și The Moscow Times.

Se crede că este al optulea test al acestei tehnologii antisatelit sau ASAT efectuat de Rusia, dar nu este clar dacă racheta lansată miercuri a distrus de fapt ceva în spațiu. Potrivit serviciilor americane de informații, ultimul test antisatelit al Rusiei a avut loc în decembrie 2018.

Începând din 2014, Rusia a testat periodic acest sistem ASAT cu ascensiune directă, cunoscut sub numele de A-235 PL-19 Nudol.

Sistem antisatelit A-235 PL-19 Nudol (Altair AL, Twitter)

Indiferent de rezultatul său, Comandamentul Spațial al SUA a condamnat demonstrația. 

“Acesta este un alt exemplu al faptului că amenințările la adresa sistemelor spațiale americane și aliate sunt reale, serioase și în continuă creștere”, a declarat generalul John Raymond, șeful Comandamentului Spațial al SUA (USSPACECOM) și al Forțelor Spațiale Americane, potrivit Japan FM.

Pentagonul a menționat că acest test vine la scurt timp după ce un vehicul spațial rusesc s-au apropiat neobișnuit de mult de un satelit de spionaj american.

La vremea respectivă, Raymond afirma că vehiculul spațial rusesc prezenta “un comportament neobișnuit și deranjant”. Oficialul american a acuzat Rusia că dezvoltă tehnologii care ar putea ataca sistemele americane din spațiu, subliniind că manevrele recente ar putea “crea o situație periculoasă în spațiu”.

De la lansarea satelitului sovietic Sputnik în 1957, spațiul a devenit un potențial câmp de război.

Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltate arme anti-satelit. În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme, informează portalul Defense News.

Un raport de anul acesta al Agenţiei de Informații a Departamentului Apărării semnala că atât Iranul, cât și Coreea de Nord, vor încerca probabil să blocheze folosirea spațiului de către adversari în cazul unui conflict armat. Ambele țări au demonstrat că dispun de capacități anti-satelit non-cinetice, sub formă de dispozitive de bruiaj.

Potrivit unui raport din 2018 al Centrului Naţional Aviatic şi Spaţial de Informaţii (NASIC) de la Washington, Statele Unite au pe orbită 353 de sateliți pentru colectarea de informații, supraveghere și recunoaștere; China are 122 de astfel de dispozitive, Rusia controlează 22, iar alte țări au în total 168 de sateliți de acest fel.

Numărul sateliților artificiali pe orbita Pământului – Centrul Naţional Aviatic şi Spaţial de Informaţii din SUA (NASIC)