ApărareȘtiri

România va plăti 130 de milioane de euro pentru achiziția a cinci avioane F-16 din Portugalia, potrivit presei de la Lisabona

Sursa: Twitter

În 2013, România a plătit 628 de milioane de euro pentru 12 avioane F16 din Portugalia.

România va achiziționa din Portugalia încă cinci avioane multirol F-16, urmând ca acestea să fie modernizate de către compania portugheză Oficinas Governamentais de Manutenção e Aviação (OGMA), a afirmat ministrul Apărării de la Lisabona, João Gomes Cravinho.

Valoarea totală a contractului se va ridica la 130 de milioane de euro, afirmă o sursă din cadrul Ministerului Apărării de la Lisabona, citată de publicația The Portugal News.

„Prin acest proces nu vindem doar aeronave, ci construim, de asemenea, o relație de colaborare foarte strânsă cu Forțele Aeriene Române, cu piloții și toate echipele de mentenanță”, a spus ministrul portughez João Gomes Cravinho, care s-a întâlnit luni cu omologul său român, Nicolae Ciucă, se arată într-un comunicat oficial.

Potrivit oficialului portughez, două avioane F-16 vor fi livrate României în luna iunie, alte două în octombrie, iar al cincilea, la începutul anului 2021, după ce vor fi supuse unui proces de modernizare în cadrul OGMA.

Pe lângă avioanele F-16, acordul în valoare de 130 de milioane de euro, include procesul de conversie tehnică la specificațiile române și alte lucrări efectuate de partea portugheză în ceea ce privește transferul de informații și operațiuni de mentenanță, potrivit sursei citate de The Portugal News.

Ministrul portughez a mai declarat că cele două țări vor continua să lucreze împreună în cadrul NATO și al Uniunii Europene, dar și în alte zone pe care le-au identificat ca fiind de interes comun.

João Gomes Cravinho a subliniat interesul României pentru industria textilă, care a aprovizionat forțele armate portugheze, și a menționat posibilitatea cooperării între cele două țări în cadrul GEOMETOC – Centrul NATO de Excelență în domeniul maritim, care va avea sediul în Portugalia, cât și în cadrul Centrului NATO de Excelență pentru disciplina informații din surse umane (HUMINT), de la Oradea.

„De asemenea, am vorbit despre necesitatea consolidării capacităților navale prin construcția de nave, atât înPortugalia, cât și în România, deci există o serie de zone care deschid uși către noi posibilități de colaborare”, a adăugat oficialul portughez, cu ocazia vizitei ministrului Nicolae Ciucă.

„Este o vizită într-adevăr care vine şi completează demersurile demarate cu mai mulţi ani în urmă, când România a decis să-şi creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16”, a afirmat ministrul român, potrivit MApN.

„Este practic un demers în trei, pentru că în toată această activitate sunt implicate cele două ţări, România-Portugalia, dar şi SUA, prin compania Lockheed Martin, care a mijlocit tot ceea ce înseamnă partea de modernizare şi upgradare a avioanelor F-16 pe care le-am achiziţionat de la Forţele aeriene portugheze”, a explicat oficialul român.