ApărareInfrastructurăȘtiri

România va cumpăra rachete antinavă NSM pentru bateriile de coastă printr-un contract direct cu SUA

Rachetă Naval Strike Missile (Raytheon)

România va cumpăra sisteme bazate pe racheta NSM printr-un contract direct cu SUA, existând deja o aprobare prealabilă a Parlamentului pentru această tranzacție, care a fost trasmisă MApN încă din 19 mai, anul acesta.

”În urma analizei documentelor de program, reiese că singurul sistem de instalații mobile de lansare (SIML) rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”, se spune în proiectul de Lege pentru realizarea “Capabilității de luptă  împotriva navelor de suprafață”, aferenta programului de înzestrare “Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

În actul normativ pus în dezbatre publică MApN începând cu 28 august  se argumentează că: ”Prin achiziția SIML de la Guvernul SUA se asigură realizarea unei capabilități operaționale prin:

  •  accesul la instruirea personalului pentru folosirea în luptă a sistemului pe baza experienței practice a armatei SUA (acces la proceduri de instruire, inclusiv cele clasificate);
  • accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai țintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a guvernului SUA);
  • – asigurarea interoperabilității în cadrul NATO;
  • – furnizarea inclusiv a echipamentelor criptografice și cu regim special integrate în SIML (vor permite accesul la comunicații de voce și date, în mod criptat bazat pe tehnologii proprietate a guvernului SUA, pentru a permite asigurarea interoperabilității în cadrul NATO).”

”Aceste elemente sunt esențiale în realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare SIML, care se poate realiza numai prin contract de tip acord guvern la guvern, între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite, în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS)”, se menționează explicit în proiectul de lege.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024.

În detaliu, prin proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale, la secțiunea ”schimbări preconizate”, se specifică:

– Se propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite a contractelor de stat de tip Letter of offer and Acceptance – LOA specifice programului Foreign Military Sales – FMS pentru realizarea Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, aferentă programului de înzestrare “Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML) în configurația descrisă în anexa care face parte integrantă din prezentul proiect de lege.

Producătorul SIML, prin participare industrială, va realiza o facilitate pentru mentenanță constituită la nivelul unui operator economic român, care participă la realizarea activităților care se execută în România prin participare industrială, operator economic selectat de producătorul SIML.

– Facilitatea de mentenanță este o capacitate strategică. așa cum este aceasta definită la art.4 lit b) din Legea 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru ” realizarea facilității de mentenanță se semnează un memorandum de înțelegere între reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei, împreună cu reprezentanții producătorului SIML. Acest memorandum de înțelegere va avea anexat contactul de participare industrială dintre producătorul SIML și operatorul economic român cu care va colabora în cadrul participării industriale”.

Operatorul economic român este obligat să asigure menținerea capabilității de mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemelor, sub sancțiunea plății unor daune compensatorii echivalente cu contravaloarea produselor și serviciilor dobândite, corespunzătoare cu durata de viață rămasă a produselor și serviciilor constituite ca facilitate de mentenanță”, se mai spune în proiectul de lege.

În secțiunea referitoare la mentenanță nu se menționează și sume.

Conform anexei proiectului de lege:

  • ”SIML se compune în principal din:
  1. a) două platforme de comandă-control-comunicații;
  2. b) patru platforme lansatoare de rachete antinavă (instalații mobile de lansare), fiecare cu câte patru rachete antinavă containerizate;
  3. c) două platforme de transport și reîncărcare cu module de mentenanță

Muniția aferentă inițială a sistemului este formată din 33 de rachete antinavă containerizate; din care o rachetă va fi utilizată pe timpul testelor de acceptanță”.

Detalii din proiectul de lege, aici 

Exocet (MBDA)

Anularea licitației pentru bateriile de coastă și reacția dură a companiei MBDA

Anterior, la mijlocul lunii august, Ministerul Apărării a anulat licitației pentru bateriile de coastă, în cadrul căreia singura companie selectată să depună o ofertă a fost compania europeană MBDA, care a participat cu racheta Exocet.

În cele din urmă, discuțiile între cele două părți au intrat în impas, MApN-ul afirmând că: „În etapa a doua a procedurii specifice a depus ofertă un singur operator economic care nu a răspuns solicitărilor de clarificări și nu a dorit să mai continue negocierile, situație care a condus la anularea procedurii specifice”.

Pe de altă parte, un oficial al companiei MBDA a explicat că nu a existat un dialog real, deși MBDA a demonstrat ca își asuma obligațiile de offset.

”A fost o etapă de dialog la care [MBDA] a participat, în care am explicat și arătat că putem îndeplini specificațiile operaționale în bugetul dat, precum și clauza de offset”, a afirmat Didier Philippe, vicepreședintele al MBDA, într-un interviu pentru Umbrela Strategică.

„Doar o singura companie din cele patru selectate sa participe a depus o oferta: Exocet – dar nu am avut parte de un dialog real, nu am avut posibilitatea de a ajusta specificațiile tehnice pe care, efectiv, nici un produs de pe piață nu le putea îndeplini. Aceste condiții nu vor fi îndeplinite nici de NSM, dacă va fi procurată, doar dacă specificațiile tehnice vor fi modificate special pentru acest produs”, a explicat vicepreședintele MBDA.

Mai mult, oficialul de la MBDA a explicat că în urma deciziei de a achiziționa direct printr-o procedură guvern-la-guvern din Statele Unite, costurile de achiziție vor crește de la 137 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, adică cu 45 % mai mult.

În prezent, Forțele Navale sunt dotate cu baterii de coastă care au rachete antinavă sovietice de tipul „P 21 Termit”, bazate pe o rachetă proiectată în anii ’50 și modernizată în anii ’70, relatează postul Digi24.