ApărareȘtiri

România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 354 de milioane de euro

Avion de lupta F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Regale Daneze (NATO Air Command)

România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 354 de milioane de euro, din excedentul Forțelor Aeriene regale norvegiene, se spune într-o scrisoare pe care ministrul Apărării Vasile Dîncu a trimis-o Parlamentului și în care se cere aprobare pentru această achiziție.

România a ales oferta norvegiană în detrimentul ofertelor Belgiei, Danemarcei, Olandei, Portugaliei și Greciei având în vedere compatibilitățile tehnice cu prima escadrilă de F-16 a FAR, avantajele economice și posibilitatea modernizării avioanelor în țară.

Avioanele vor fi în configurația M6.5.2 , superioară actualei escadrile.

Suportul logistic și echipamentele specifice vor fi de 100 de milioane de euro, care vor fi plătiți SUA.  Și această achiziție are nevoie de aprobarea Legislativului pentru inițierea de către MApN a procedurii de atribuire.

Umbrela Strategică a relatat încă din luna martie că Guvernul de la Oslo vrea să vândă o parte din avioane F-16 Fighting Falcon retras din uz, iar România ar fi interesată să achiziționeze două escadrile F-16AM/BM din Norvegia, potrivit unor surse neprecizate, citate de publicația de profil Key.Aero.

De asemenea, ministrul norvegian al Apărării, Odd-Roger Enoksen, a declarat recent că Guvernul de la Oslo „continuă discuțiile cu aliații NATO cu privire la vânzarea mai multor avioane F-16 norvegiene”.

Primul zbor al unui Fighting Falcon al Luftforsvaret (Forțelor Aeriene Regale Norvegiene) a avut loc pe 12 decembrie 1979. Norvegia a achiziționat de-a lungul timpului un număr de 74 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, majoritatea fiind livrate între 1980 și 1984, indică site-ul de specialitate F-16.net.

Potrivit publicației Teknisk Ukeblad, Norvegia are în acest moment 24 de avioane F-16 block 10 și 33 F-16 Block 15.

Conform autorităților norvegiene, 28 de avioane F-16 Block 15 ar urma să fie menținute în serviciu activ până la finalul anului 2021. Restul avioanelor au fost deja inactivate și sunt în prezent în diferite condiții tehnice.

otrivit unor surse din cadrul autorităților militare norvegiene, în urma discuțiilor cu potențiali clienți, țara nordică intenționează să ofere spre vânzare aparate de zbor care mai au cel puțin 1.200 de ore de zbor rămase. Totodată, Norvegia intenționează să vândă și motoare și alte piese de schimb rămase în urma retragerii F-16.

Durata de viață standard a avioanelor F-16 este de cel puțin 8.000 de ore de zbor, însă țări ca SUA și Turcia au luat decizia să prelungească această durată până la 12.000 de ore echivalent zbor.

În cazul avioanelor F-16 din cadrul aviației norvegiene, acestea au în medie peste 6.000 de ore de zbor, potrivit informațiilor oficiale citate de publicația Teknisk Ukeblad.

În ultimul an, o serie de țări au vândut ori și-au anunțat intenția de a vinde avioane F-16 uzate. Israelul a vândut 29 de avioane de luptă F-16 A/B unei companii din Canada specializată în furnizarea de servicii de instruire cu adversar pentru piloți militari, iar o firmă americană similară – Draken International – a cumpărat douăsprezece avioane de luptă F-16 retrase din uz de aviația olandeză și alte douăsprezece de la norvegieni.